Lättvikt lyfter svensk konkurrenskraft Webbversion
bild
News April 2022
19915 tomoko uji kxvn1ogpTtE unsplash (1)
Dags att söka lättviktsprojekt!

LIGHTer International Conference gav oss alla massor av inspirerande kontakter och kunskaper. Kanske de passar bra som en ansökan till LIGHTers stora utlysning? Den stänger 7 september. Vi har en stor utlysningsbudget på 45 Mkr. Välkommen med dina projektidéer!

Internationaliseringen fortsätter med en tysk industridelegation på besök i Sverige den 17–19 maj. Missa inte att träffa dem, om du är intresserad!

Lättviktsagendan är grunden i vår verksamhet och nu uppdaterar vi den. Alla inspel är välkomna. Kontakta oss och berätta vad du tycker är viktigt att förnya i vår gemensamma forskningsagenda.

I maj lanserar vi InfraLIGHTer Awards. Det är en innovationstävling som öppnar dörrar för lättviktslösningar inom infrastruktur. Vi hoppas och tror att tävlingen ska snabba upp processen att hitta resurseffektivare lösningar för till exempel broar.  

Vi önskar dig en fin vår!

LIGHTer Verksamhetsledning
Cecilia, Christian och Katinka


Foto: TOMOKO UJI, Unsplash
19922 Promos 960x540px64
Vår stora utlysning är öppen till 7 september
Har du en projektidé? Skicka in din ansökan i vår stora utlysning!
I vanlig ordning finansierar vi både Genomförbarhetsstudier och FoI-projekt. 
Årets totala budget är på 45 Mkr.
Vi rekommenderar alla som vill ansöka att göra så mycket som möjligt innan sommaren, eftersom det lätt blir kort om tid efter semestern.
Läs mer om utlysningen
19917 Brobild 900xCOpx
Innovationstävling: InfraLIGHTer Awards
I ett samarbete med InfraSweden2030 lanserar vi nu en innovationstävling där utmaningen är att ta fram en lätt gång- och cykelbro. Tillhör du ett svenskt företag och har en innovativ idé kring en sådan bro med fokus på lättvikt, är denna tävling för dig.
Läs mer om tävlingen
19877 LIGHTer Int Conf 2022 Mingel 21 mindre
Från bilar till broar – via skor – på årets upplaga av LIGHTer International Conference
Sportskor för löpare, linfibrer som ersätter plast i bilar och framtidens vätgasflyg. Det var några av ämnena som årets upplaga av LIGHTer International Conference kretsade kring. Talare från olika delar av Europa delade med sig av den senaste utvecklingen inom lättviktsområdet och innovativa lösningar kopplat till framtidens utmaningar.
Läs hela referatet
19545 linkedin sales solutions 4rvBjoQWERk unsplash
Tyska företag besöker Sverige
Vi välkomnar en industridelegation till Sverige för tyska företag den 17-19 maj. Arrangör är den Tysk-svenska handelskammaren på uppdrag av det tyska näringsdepartementet. Resan har fokus på lättvikt och mobilitet. Det är en god möjlighet för samarbete, och intresset från tyska företag är mycket stort. Vi ser fram emot att träffas i Sverige! För mer information, kontakta Christian Olsson.

Foto: LinkedIn Sales Solutions, Unsplash
19916 A 1600x1000
Konferensen Additive Intelligence 4.0
RISE arrangerar för tredje gången konferensen Additive Intelligence 4.0 tillsammans med olika partners den 31 maj - 1 juni i Göteborg.

Additive Intelligence 4.0-konferensen tar upp olika delar av värdekedjan inom additiv tillverkning, allt från design och produktutveckling, materialutveckling och egenskaper till själva tillverkningen, efterprocesser som yt- och värmebehandling och kvalitetssäkring. 

Digitalisering är en naturlig del av additiv tillverkning. Vi kan använda olika digitala verktyg för att till exempel övervaka och förebygga fel under tillverkning. För att kunna ta steget från prototyptillverkning till fullskalig produktion är ämnen som miljö, hälsa, säkerhet och viktiga frågor.
Läs mer och anmäl dig
19258 3D printing dilam stol 1600x1200px
Öppen bred utlysning inom hållbar industri
Eureka-nätverket och klustren CELTIC-NEXT, EUROGIA, ITEA, SMART och Xecs går samman för att påskynda omställningen till hållbarhet inom sina fokusområden. Tillsammans med 16 länder i Eureka lanserar de en gemensam utlysning för FoI-projekt som syftar till att främja hållbar industri. Utlysningen är öppen för små- och medelstora företag, stora företag, forsknings- och teknikorganisationer och akademin. Välkommen att skicka in ditt projektutkast före den 2 maj 2022, 17:00. Hitrate är ofta hög.
Läs mer
18282 ML Bakgrundsbild 600x320 med logga
Morgon med LiU - Lättvikt
Linköpings universitet anordnar eventet "Morgon med LiU - Lättvikt" den 3 maj. Eventet är en del av LiU's aktiviteter inom Medlemsprogram Lättvikt, och erbjuds digitalt med inriktning mot lättviktsteknik till programmets medlemmar.
Först ut är ett seminarium om LIGHTerprojektet Fiberförstärkta kompositer med Marie Jonsson och Mohammed Loukil.
Läs mer och anmäl dig
Kalendarium

17-19 maj

Tysk industridelegation besöker Sverige

25 maj

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar

31 maj

Lightweighting Summit på lättviktssessionen på Hannovermässan

31 aug

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar

7 sep

LIGHTers stora utlysning stänger

20-25 sep

LIGHTer medverkar på IAA i Hannover

28 sep

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar

26 okt

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar

30 nov

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar

21 dec

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar


Mer information kommer löpande i nyhetsbrevet och på hemsidan. 
18819 hej och h%c3%a5
bild 640x640transp
640x640transp Sveriges förmåga att utveckla världsledande kompetens inom lättviktsteknik kommer att vara avgörande för vår industris konkurrenskraft och tillväxt inom landets styrkeområden. Därför bygger LIGHTer framtidens samarbete inom lättvikt: gränsöverskridande, fokuserat och effektivt.

Har ni några frågor eller synpunkter på nyhetsbrevet och/eller dess innehåll, tveka inte att höra av er.

Finansiärer:
Det strategiska innovationsprogrammet har fått stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 
bild  bild  bild
$$$open$$