Nyheter från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum.se
6525 1x1
bild
6525 1x1
Sportprodukter ska inte innehålla gifter
Alla vet vi att en aktiv livsstil har goda hälsoeffekter. Däremot kanske inte alla tänker på att många material som förekommer i sport- och fritidsprodukter – plast, gummi, textil, skum och konstläder – kan innehålla kemikalier som är skadliga för hälsa och miljö. Vi tror att det finns en stor variation i kunskapsnivå hos sportbranschens aktörer. Några har arbetat länge med kemikaliefrågor och har kommit långt, medan andra har mer att lära. Därför ordnar vi en branschdag 24 November med tema sportartiklar, där forskare, företag och idrottsorganisationer delar kunskaper och erfarenheter inom området. Hoppas vi får se dig där! / Anna Jacobs, centrumledare
bild
GODA EXEMPEL
Stadiums substitutionsresa
Tungmetaller, ftalater och biocider. Det är några av de kemikalier som riskerar att finnas i sport- och fritidsvaror, och kan skada både människor och miljö. Stadium har påbörjat sitt arbete med att få bort dessa, ofta onödiga, ämnen från sortimentet. Så här har deras resa startat.
bild
BRANSCHDAG
Kemikalier i sportartiklar
Tester har visat att kemikalier med hälso- och miljöskadliga egenskaper relativt ofta hittas i sportartiklar. På den här branschdagen kikar vi både på utmaningar och goda exempel med målet att flytta kunskapspositionerna framåt för företag och organisationer i sportbranschen.

När: 24/11, kl 13-15:30.
Digitalt och gratis. Anmälan krävs
Läs mer och anmäl dig här
 
bild
NYHET
Storföretag testar kemikalier i återvunnen textil
År 2019 initierade H&M och Ikea ett större projekt där återvunnen bomull skulle testas efter skadliga kemikalier. Året därpå anslöt Adidas, Bestseller, Gap, Kingfisher och Pvh för att även testa återvunnen polyester och ull. Resultatet hittills visar att de återvunna materialen innehöll mycket lite skadliga kemikalier, men ull stod ut negativt.
bild
FORUM FÖR KEMIKALIESMART HANDEL
Risker med kemikalier i återbruk och cirkulerade material
Intresset ökar för second hand och allt fler butiker säljer återbrukade varor. Många varumärken vill också använda mer cirkulerade material när nya varor ska produceras. På det här frukostseminariet tar vi upp frågor kring lagstiftning och utmaningar som finns kopplat till kemikalier i återbrukade varor och cirkulerade material.

När: 18/11 kl 8.30-10. Digitalt och gratis.
Anmäl dig här
 
bild
GODA EXEMPEL
Så fasar Ikea ut skadliga kemikalier
Ikea har haft en kemikaliestrategi sedan 2016. Över tusen direktleverantörer omfattas av det systematiska arbetet som syftar till att kartlägga och fasa ut miljö- och hälsoskadliga ämnen från de omkring tiotusen produkter som möbeljätten säljer. Här berättar Therese Lillebladh, Requirement Manager på Ikea om deras systematik och utmaningar.
bild
NYHET
Högre kemikaliekrav på leksaker från Svanen 
Miljömärkningen Svanen har tagit fram nya kriterier för leksaker, med striktare krav på kemikalier och på material som främjar cirkulära ekonomin. Bland annat är tungmetaller, parfymer, nanopartiklar, ftalater och många bisfenoler förbjudna.
bild
NYHET
Blyförbud i ammunition - förslag för att skydda örnen
Forskare på Statens Lantbruksuniversitet (SLU) har undersökt kungsörnars blod och i flera fall upptäckt tecken på blyförgiftning. Örnar som är asätande, äter bland annat skadeskjutna och senare avlidna djur från älg- och småviltsjakten. Den nya rapporten visar att örnarna kan dö av mindre mängder bly än vad man tidigare trott.
SEMINIARIUM
Hur avgörs om ett skadligt ämne är ”nödvändigt”?
I EU:s kemikaliestrategi ingår att fasa ut de mest skadliga samt långlivade ämnena från konsumentprodukter, om inte användningen av dem är nödvändig för samhället - så kallad ”essentiell användning”. Hur detta ska definieras och tillämpas diskuterades på ett seminarium som Östersjöcentrum på Stockholms universitet arrangerade den 26/10. Bland annat presenterade Lisa Skedung, projektledare för POPFREE, RISE, hur man kan samarbeta kring substitution av ämnen, såsom PFAS.
NYHET
Uppdaterad information om hormonstörande ämnen
Webbplatsen Endocrine Disruptor Lists som sammanställer hormonstörande ämnens legala status i EU har uppdaterats med ny data. Webbplatsen är ett resultat av sex samarbetande EU-länder, däribland Sverige. Den danska miljömyndigheten Miljöstyrelsen som är värd för sajten har nu även gjort det möjligt att ladda ned datan i Excel-format.
bild
UTBILDNING
Grundkurs: Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier
Välkommen på Substitutionscentrums kostnadsfria grundkurs (steg 1-2 i substitutionstrappan)

När: 9/12 kl 13-16.30
Digitalt och gratis.
För vem: Alla företag/organisationer som vill börja arbeta systematiskt med substitution
Läs mer och anmäl dig här
 
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild