Lättvikt lyfter svensk konkurrenskraft Webbversion
bild
News Mars 2022
19528 riccardo annandale 7e2pe9wjL9M unsplash beskuren
Idag öppnar vår stora utlysning

Idag, fredagen den 1 april, öppnar LIGHTers sista stora utlysning. Det finns 45 Mkr i utlysningsbudgeten. Vässa dina idéer, börja samla ett starkt konsortium, tänk stort och nytt och börja skissa på en ansökan! Allt som du kan få färdigt innan semestern är guld värt. Utlysningen stänger den 19 september. Läs mer på lighter.nu
Mer information om utlysningen publiceras även inom kort på Vinnovas hemsida om SIP LIGHTer.

LIGHTer Småföretags utlysning är öppen - med dubblerad utlysningsbudget - fram till den 22 april. Sök antingen vanliga småföretagsprojekt eller våra nya test- och demoprojekt. Två veckor efter deadline kommer besked om finansiering.

Hoppas att vi ses på LIGHTer International Conference den 6–7 april! Anmäl dig här om du vill förstärka ditt personliga nätverk och lära dig mycket om det allra senaste inom lättvikt.

Längre ner i nyhetsbrevet kan du läsa om LIGHTers bidrag till G7-
mötet.

Med hopp om en varm och solig vår
LIGHTer verksamhetsledning
Cecilia, Christian & Katinka


Foto: Riccardo Annandale, Unsplash
19261 Keynote speakers banner LIGHTer international Conference
Anmäl dig till LIGHTer International Conference
Vi ser fram emot att kunna anordna LIGHTer International Conference fysiskt! Konferensen äger rum på Hotel 11, precis invid vattnet i Göteborg.
Vi gästas av internationella Keynote Speakers från industrin som talar på våra fyra konferensteman:
  • Fossilfria transporter - Stefan Seidl & Stefan Pusterhofer (Pankl, Österrike)
  • Cirkulär lättvikt - Christian Fischer (Bcomp. Schweiz)
  • Multifunktionella material - Tamara Blanco (Airbus, Spanien)
  • Infrastruktur & energi - Tage Frank Namnuad Jensen (Fiberline, Danmark)
Anmäl dig senast idag 1 april!
Läs mer & anmäl dig
18777 thisisengineering raeng ZPeXrWxOjRQ unsplash
LIGHTer Småföretag stänger 22 april, dubblerad budget och möjlighet till test- & demoprojekt
LIGHTer Småföretags utlysning på våren är öppen fram till den 22 april. Som vanligt kan mindre företag söka 125 000 kr eller 325 000 kr för mindre projekt inom lättviktsområdet. Nu finns en dubblerad utlysningsbudget som öppnar för test- & demoprojekt. Satsningen är tänkt att stimulera mindre företag att använda svenska testbäddar i sitt forsknings- och utvecklingsarbete.
Kontakta Carolina Pettersson, carolina.pettersson@ri.se för mer information.
19545 linkedin sales solutions 4rvBjoQWERk unsplash
Tyska företag besöker Sverige
Vi välkomnar en industridelegation till Sverige för tyska företag den 17-19 maj. Arrangör är den Tysk-svenska handelskammaren på uppdrag av det tyska näringsdepartementet. Resan har fokus på lättvikt och mobilitet. Det är en god möjlighet för samarbete, och intresset från tyska företag är mycket stort. Vi ser fram emot att träffas i Sverige! För mer information, kontakta Christian Olsson.

Foto: LinkedIn Sales Solutions, Unsplash
19562 19257 location quality hotel gothenburg
Österrikiskt industribesök på Västkusten
Under tre dagar i april besöker ett tiotal österrikiska företag Västkusten. Målet är att skapa samarbete med svenska företag och forskare inom lättviktsteknik. Företagen kommer bland annat delta på LIGHTer International Conference, och besöka olika företag inom fordons- och flygbranschen. Det känns roligt att vi äntligen kan träffas fysiskt och nätverka tillsammans. För mer information, kontakta Christian Olsson.
19568 tingey injury law firm veNb0DDegzE unsplash
Dags för årsstämma
Den 20 april håller vi två digitala årsstämmor: en för SIP LIGHTer, och en för Medlemsprogram Lättvikt. Stämman är öppen för alla, anmäl dig nedan.
Vi kommer bland annat klubba den nya styrelsen och något mer? Du som ingår i Teknikgruppen har fått en Outlook-kallelse direkt på mejlen. När du tackar ja till den kallelsen, är du automatiskt anmäld till årsstämman. Välkommen!

Foto: Tingey Injury Law Firm, Unsplash
Anmäl dig till stämmorna
19596 shane rounce DNkoNXQti3c unsplash (2)
LIGHTer på G7-workshop om resurseffektivitet
Den 23 mars var LIGHTers programchef Cecilia Ramberg inbjuden till den första workshoppen om lättvikt som hållits som en del av ett G7-möte. När de sju viktigaste industriländerna i världen samlades i Tyskland, fick LIGHTer chansen att vara med i en expertpanel som diskuterade hur lättvikt kan bidra till resurseffektivitet. För mer information, kontakta Cecilia Ramberg.

Foto: Shane Rounce, Unsplash
19258 3D printing dilam stol 1600x1200px
Öppen bred utlysning inom hållbar industri
Eureka-nätverket och klustren CELTIC-NEXT, EUROGIA, ITEA, SMART och Xecs går samman för att påskynda omställningen till hållbarhet inom sina fokusområden. Tillsammans med 16 länder i Eureka lanserar de en gemensam utlysning för FoI-projekt som syftar till att främja hållbar industri. Utlysningen är öppen för små- och medelstora företag, stora företag, forsknings- och teknikorganisationer och akademin. Välkommen att skicka in ditt projektutkast före den 2 maj 2022, 17:00. Hitrate är ofta hög.
Läs mer
19597 emanu AKYjr kmYtQ unsplash
Flygteknisk forskning i mindre företag
Detta är ett erbjudande för mindre företag som vill utvecklas inom flygteknik och stärka sina samarbeten i flygindustrin. Företag med relevant kompetens i andra branscher kan också söka för att bredda verksamheten till flygteknikområdet.

Foto: Emanu, Unsplash
Läs mer om utlysningen
19574 micheile henderson ZVprbBmT8QA unsplash 900
Ny utlysning: Accelererad substitution
Den 15 mars öppnade en ny utlysning, där BioInnovation finansierar projekt, som genom storskalig substitution möjliggör en ökad andel biobaserade produkter, komponenter och material på marknaden.
Läs mer om utlysningen
19600 thisisengineering raeng SyRlD4s amw unsplash
Utlysning: Attrahera, integrera och behålla internationell spetskompetens
Många internationella forskare som befinner sig i Sverige med finansiering från EU:s Marie Skłodowska-Curie Actions flyttar från Sverige efter avslutat MSCA-projekt. Detta erbjudande underlättar för arbetsgivare inom näringsliv, forskningsinstitut och offentliga aktörer (utanför universitets- och högskolesfären) att anställa en forskare som avslutat ett MSCA-projekt i Sverige. Det är en möjlighet att tillgodose organisationers behov av spetskompetens inom forskarnas specialområden och skapa förutsättningar för forskarna att stanna i Sverige.
Läs mer
19602 naveed ahmed 9Dt4WutvwDs unsplash
Lättviktsmöjligheter i samarbete med Indien
Indien har ambitionen att minska sina koldioxidutsläpp till noll år 2070, precis som med europeiska ambitioner om klimatneutralitet till 2050. Lättviksteknologi spelar en avgörande roll i den omställningen. Den 24 mars anordnade European Business and Technology Centre (EBTC) ett evenemang för utbyten mellan indiska och europeiska aktörer inom lättviksteknologi.
Deltagarna fick lära sig mer om de växande affärsmöjligheterna för lättviktsteknologier på fordons- och flygmarknaden i Indien. På evenemanget deltog entreprenörer, klusterchefer och företagssupportrar från både Indien och Europa.


Foto: Naveed Ahmed, Unsplash
Läs mer
18282 ML Bakgrundsbild 600x320 med logga
Morgon med LiU - Lättvikt
Linköpings universitet anordnar eventet "Morgon med LiU - Lättvikt" den 3 maj. Eventet är en del av LiU's aktiviteter inom Medlemsprogram Lättvikt, och erbjuds digitalt med inriktning mot lättviktsteknik till programmets medlemmar.
Först ut är ett seminarium om LIGHTerprojektet fiberförstärkta kompositer med Marie Jonsson och Mohammed Loukil. Läs mer och anmäl dig.

Alla medlemmar i Medlemsprogram Lättvikt betalar melemspris på LIGHTer International Conference 2022, anmäl dig senast 1 april.
Kalendarium

6-7 april

LIGHTer International Conference

6-8 april

Schweizisk industridelegation besöker Sverige

20 april

Årsstämmor för SIP LIGHTer respektive Medlemprogram Lättvikt

22 april

LIGHTer Småföretags utlysning stänger

27 april

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar

17 maj

Tysk industridelegation besöker LIGHTer

25 maj

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar

31 maj

LIGHTer medverkar på lättviktssessionen på Hannovermässan

31 aug

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar

19 sep

LIGHTers stora utlysning stänger

20-25 sep

LIGHTer medverkar på IAA i Hannover

28 sep

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar

26 okt

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar

30 nov

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar

21 dec

LIGHTer Academy & LIGHTer PhD Network Seminar


Mer information kommer löpande i nyhetsbrevet och på hemsidan. 
18819 hej och h%c3%a5
bild 640x640transp
640x640transp Sveriges förmåga att utveckla världsledande kompetens inom lättviktsteknik kommer att vara avgörande för vår industris konkurrenskraft och tillväxt inom landets styrkeområden. Därför bygger LIGHTer framtidens samarbete inom lättvikt: gränsöverskridande, fokuserat och effektivt.

Har ni några frågor eller synpunkter på nyhetsbrevet och/eller dess innehåll, tveka inte att höra av er.

Finansiärer:
Det strategiska innovationsprogrammet har fått stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 
bild  bild  bild
$$$open$$