RISE Research Institutes of Sweden Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Nyhetsbrev från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
Forma framtiden med AI
AI är ett inte bara ett verktyg för att driva innovation utan även vägen framåt för att skapa ett hållbart, konkurrenskraftigt och öppet samhälle. Eftersom vi på RISE ser att AI är själva spetsen av digitaliseringen har vi samlat all vår expertis inom detta område i en unik plattform. Vi kallar den för Centrum för tillämpad AI. Redan nu finns det över 150 projekt inom RISE vilka tillsammans täcker många olika perspektiv på AI som till exempel, etik, kemi och transport. I detta nyhetsbrev kommer vi att dela med oss av goda exempel och nyheter från vår vardag och omvärld. Vårt mål är att både informera och att inspirera.
Om du har exempel du vill dela eller frågor att diskutera med oss så är du mer än välkommen att ta kontakt.

I detta nummer av Om AI:

Du får det här utskicket eftersom du har angett AI som intresseområde i samband med anmälan till nyhetsbrev eller deltagit vid en utbildning eller event hos RISE som berört området AI. Vill du inte fortsätta få vårt nyhetsbrev? Inga problem, avregistrera här.
Möjligheterna med tillämpad AI
Är AI verkligen något för dig?
Sverker Janson, ledare Centrum för tillämpad AI
Vi har alla sett rubrikerna som sätts när AI används för att besegra världens skickligaste 
Go-spelare, eller skapar närmast perfekta porträtt av människor som egentligen inte finns. Exemplen är många där AI slår oss med häpnad eftersom det verkar närmast övernaturligt.

Samtidigt så ger de en bild av AI som något svårt, komplicerat och väldigt långt från vardagen. En bild som är långtifrån sann. 
AI och EUs policyförslag
Så kan EU:s AI-reglering påverka även dig
Susanne Stenberg, Håkan Burden
EU-kommissionen är först i världen med att vilja reglera AI som teknologi. I april presenterades lagförslaget EU Artificial Intelligence Act (EU AI Act) som kan få långtgående konsekvenser för både företag och EU-medborgare.  
 
EU-kommissionens initiativ att reglera AI är en följd av den ökande AI-användningen samt den växande insikten om att inte alla AI-system gör samhället bättre. Syftet med EU AI Act är att EU:s medborgare ska kunna känna tillit till de digitala system som används. Förslaget är en förordning, vilket innebär att om det godkänns kommer det att gälla som lag i samtliga medlemsländer, inklusive Sverige. 
AI och material
AI kan revolutionera utvecklingen av nya material
– och vi börjar förstå hur
Magnus Röding 
Design av högpresterande material är centralt för många industrier. När AI kombineras med matematiska modeller och simuleringar kan det snabba upp utvecklingen av framtidens material.

Antalet tänkbara material som kan användas i en produkt är närmast oändligt. I dag sker mycket materialutveckling genom att experimentellt pröva sig fram vilket kräver både kunskap, fingertoppskänsla och tid. En digitalisering av processen med virtuella tester av olika materialmodeller kan snabba upp utvecklingen. För att ytterligare förbättra processen kan olika AI-modeller användas för att göra bättre analyser, snabbare beräkningar och prediktioner och på så sätt hjälpa till att knyta ihop den digitaliserade materialutvecklingen. Resultatet blir en bättre karaktärisering av befintliga material och större möjligheter att utnyttja simuleringar av nya kandidatmaterial.
AI och rymddata
Så kan nya AI-metoder förvandla satellitdata till verktyg för att nå de globala hållbarhetsmålen
Johan Kristiansson, Nuria Agues Paszkowsky, Johan Carlstedt och Ann-Christin Uusitalo Eriksson
Dygnet runt följs allt som händer på jorden av satelliter. Data som samlas in används för att övervaka och kontrollera såväl grundvatten som strandskydd och betesmarker. Nu utvecklar Nationella Rymddatalabbet nya AI-metoder för att automatiskt förvandla satellitdata till verktyg för en mer hållbar utveckling. 
 
Europeiska satelliter arbetar oupphörligen med att samla in data om jorden. Varje dygn tas miljontals satellitbilder som ger oss en unik bild av både globala såväl som lokala förändringar av jordens yta. Copernicus är EU:s handlingsprogram för jordobservation och här samlas data in för jämförelser och analys. Men Copernicus bibliotek av rymddata växer med cirka 20 terabyte varje dag och för att göra effektiva analyser av den mängden data behövs nya AI-metoder.
AI-spaningar
Vad tycker våra experter är nytt och spännande inom AI?
"Microsoft har startat ett projekt som tittar på att bygga datacenter av svamp och algmaterial för att höja återvinningsgraden även på byggnaden. Vi måste tänka mer på hållbarhet och AI. Och vi behöver ställa krav på de datacenter som facitliterar den datahantering som krävs i takt med att AI-användnigen ökar. Var kör vi AI-algoritmerna? Hur hållbart är det datacenter som din algoritm och data huserar? Hur optimerar vi koden så att den blir energieffektiv?" - Tor Björn Minde, Enhetschef ICE Datacenter RISE

"Det är ett monster till bildspel med 188 bilder om den senaste utvecklingen inom AI, men The State of AI är väl värt att bläddra igenom, åtminstone valda delar. Det finns flera avsnitt, Research, Talent, Industry, Politics och Predictions, som alla är intressanta i sig och som du kan hoppa direkt till beroende på dina intressen. Författarna är särskilt intresserade av läkemedelsutveckling och medicin, vilket gör detta till en utmärkt översikt för det området." - Sverker Janson, ledare RISE Centrum för tillämpad AI

"This Climate Does Not Exist är en webbsida från MILA i Montreal som visar hur klimatförändringar kommer att påverka vår värld, genom att visa bilder på hur olika ställen kan komma att se ut vid klimatrelaterade katastrofscenarios såsom översvämning och skogsbrand. Bilderna är transformationer av riktiga foton med hjälp av en maskininlärningsteknik som kallas generative adversarial networks (GAN). Kolla in hur områden i din närhet kan komma att se ut vid en katastrof!" - Olof Mogren, Senior machine learning researcher RISE


(Namnet på sidan är inspirerat av "This person does not exist" som använder liknande teknik för att generera ansikten).
bild
SEMINARIUM
Learning Machines
Online Torsdagar kl. 15:00
Learning Machines Seminars samlar experter inom AI i ett öppet seminarie varje vecka, där vi följer en presentation om ett aktuellt ämne från forskningsfronten inom maskininlärning. Våra egna AI-experter på RISE varvas med inbjudna talare från universitet och industri, från världen över.
Anmäl dig här
 
bild
SEMINARIUM
NLP Seminar Series
The NLP Seminar Series at AI Sweden is a bi-weekly forum for people who work with or are interested in Natural Language Processing (NLP). Join us at 14:00 online or on site. 
Anmäl dig här
 
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild