Nyheter från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum.se
6525 1x1
bild
6525 1x1
PFAS hittas på allt fler ställen i vår vardag
De högfluorerade PFAS-ämnena är inte bara “evighetskemikalier” utan också vanligt förekommande. I två nya studier rapporteras förekomst av PFAS - i skönhetsprodukter, där funktionen kanske inte är nödvändig, och i inomhusluft, där de har hamnat efter att ha avgivits från PFAS-behandlade varor. PFAS-gruppen består av många tusen ämnen - med OECD:s nya definition många miljoner ämnen - och som inköpare eller designer är det inte alltid lätt att veta om PFAS finns i en produkt eller inte. Vill du lära dig mer om hur du tar reda på om dina varor innehåller farliga kemikalier rekommenderar vi vår Grundkurs, som går av stapeln nästa gång den 13 oktober / Anna Jacobs, centrumledare
bild
NYHET
Stärkt svensk satsning på giftfri miljö
Kemikalieinspektionen får ökad finansiering med 25 miljoner och en satsning på PFAS-ämnen utlovas. Det var några av nyheterna i höstens budgetproposition. Regeringens ambition är att Sveriges kemikaliearbete ska få internationella spridningseffekter.

– Det är glädjande att regeringen ökar ambitionerna ytterligare i arbetet mot en giftfri miljö, kommenterar Anna Jacobs, centrumledare på Substitutionscentrum
bild
NYHET
Kemikalieindustrin störst klimatbov av samtliga tillverkande branscher
Tillverkningen av kemiska produkter bidrar till enorma klimatutsläpp. Branschen använder mer energi än vad järn-, stål- och cementindustrin gör tillsammans. Plastproduktionen som är den största boven när det gäller klimatpåverkan väntas att öka och stå för hela 20 procent av den globala oljekonsumtionen år 2050. Det visar European Enviroment Agency i en rapport.
NYHET
Databas synliggör varors kemikalieinnehåll
Den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA har en egen omfattande databas för särskilt farliga ämnen i olika varor. Nu öppnas den upp för allmänhet och företag. De vanligaste produktkategorierna i databasen är möbler, elektronik och fordon.
bild
VIDEO
Så arbetar Stadium med substitution
Nu finns video och presentationer från Forum för kemikaliesmart handel den 28 september med temat sport och fritid och fokus på plast och gummimaterial, där bland annat Stadium och Kemikalieinspektionen medverkade.
bild
FORUM FÖR KEMIKALIESMART HANDEL
Risker med kemikalier i återbruk och cirkulerade material
Intresset ökar för second hand och allt fler butiker säljer återbrukade varor. Många varumärken vill också använda mer cirkulerade material när nya varor ska produceras. På det här frukostseminariet tar vi upp frågor kring lagstiftning och utmaningar som finns kopplat till kemikalier i återbrukade varor och cirkulerade material.

När: 18/11 kl 8.30-10. Digitalt och gratis.
Anmäl dig här
 
bild
NYHET
PFAS i kosmetika trots att alternativ finns
Ytterligare en studie visar att hygienprodukter och smink innehåller de så kallade evighetskemikalierna PFAS. På RISE drivs flera projekt för att visa alternativen.
bild
NYHET
Inredning – en källa till PFAS i inomhusluft
De så kallade evighetskemikalierna PFAS är även vanligt i inomhusluft. I vissa fall kan barn få i sig mer genom att andas in luften på förskolor än genom maten de äter. Det visar en ny studie som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology Letters.
bild
GODA EXEMPEL
Kinnarps: Ulls flamskydd är naturens snillrika design
Kinnarps har gjort kontorsmöbler sedan 1942. Tillverkningen sker i Sverige vilket gör att företaget får ett extra stöd i substitutionsarbetet av svenska arbetsmiljölagar. Certifieringar, standarder och innovation är andra sätt de använder för att fasa ut miljö- och hälsoskadliga ämnen.
NYHET
Uppdatering av positiva listornas lista
Substitutionscentrum har uppdaterat ”Positiva listornas lista” som innehåller omkring 45 listor över säkrare alternativ till oönskade kemikalier, material eller produkter, indelade generellt eller branschspecifikt. Nytt på listan är “SP-listorna” för smörjfetter och hydraulvätskor, 2Probity och en uppdatering från TCO Certified Accepted Substance List för processkemikalier i elektronik.
bild
UTBILDNING
Grundkurs: Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier
Välkommen på Substitutionscentrums kostnadsfria grundkurs  (steg 1-2 i substitutionstrappan)

När: 13 oktober och 9 december
Var: Digitalt
För vem: Alla företag/organisationer som vill börja arbeta systematiskt med substitution
Läs mer och anmäl dig här
 
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild