Lättvikt lyfter svensk konkurrenskraft Webbversion
bild
News Januari 2022
18955 luca bravo B6 H27CMbGI unsplash
LIGHTer öppnar sig för världen

Vi ser fram emot många givande internationella möten under 2022. Glöm inte att anmäla dig till LIGHTer International Conference den 6-7 april! Fram till 4/2 är det Early Bird-pris. Om Coronasituationen skulle göra det omöjligt att genomföra konferensen, återbetalar vi konferensavgiften till de som anmält sig.

Tyskland, Österrike och Schweiz vill alla komma med industridelegationer och besöka Sverige för att diskutera lättviktsteknologi. Spanien och Frankrike är också intresserade av samarbete med Sverige. I maj deltar vi på Lightweighting Summit på Hannovermässan.

Det är fantastiskt inspirerande att vårt arbete genererar så stort internationellt intresse! De svenska aktörer som vill komma i kontakt med internationella partners har ett smörgåsbord av möjligheter framför sig.

Med hopp om en solig februari,

LIGHTers verksamhetsledning
Cecilia, Christian och Katinka


Photo by Luca Bravo on Unsplash
18775 Internat Conference balloons
Early Bird rabatt på LIGHTer International Conference
Vi erbjuder ett Early Bird-pris på LIGHTer International Conference till och med fredagen den 4 februari. Kom och lyssna på våra intressanta talare och nätverka med varandra! 

Tamara Blanco är en av våra spännande key note speakers. Hon är expert på multifunktionella material på Airbus i Spanien. 
Läs mer & anmäl dig
18823 Vindkraftverk Foto sander weeteling unsplash
Först med att återvinna vindkraftsblad
Tillverkarna av vindkraftverk tävlar om vilka som blir först med att skapa ett vindkraftsblad som går att materialåtervinna. Genom sitt RecyclableBlade hävdar Siemens att de är först på marknaden. Med hjälp av en ny slags harts som enklare separeras från bland annat kompositmaterialen i bladet underlättas återvinning utan att förlora kvalitet i materialen.
LIGHTer International Conference 6-7 april får du lära dig mer om RecyclaBlade!

Foto: Sander Weeteling Unsplash
Läs mer om konceptet
18777 thisisengineering raeng ZPeXrWxOjRQ unsplash
LIGHTer Småföretag växer och riktar in sig på Test- & Demoprojekt
I april lanserar vi en ny typ av projekt som kommer att ingå i LIGHTer Småföretag, nämligen Test- & demoprojekt. Utlysningen öppnar i febrari, mer information publiceras också på vår hemsida inom kort. 
Europa Foto Christian Lue /Unsplash
Early Bird-pris och abstracts till ICAS-kongressen i Stockholm
ICAS-kongressen är en internationell kongress som det internationella rådet för luftfartsvetenskap arrangerar på olika platser i världen vartannat år. Kongressen lockar ledande experter och ledare från forskningscentra, industrier, universitet och regeringsrepresentanter. 

Skicka ditt abstract till ICAS-kongressen till och med den 10 februari 2022. Du kan också anmäla dig till Early Bird-pris fram till mitten av februari.
Läs mer
18595 18442 christian lue 7dEyTJ7 8os unsplash
LIGHTers event på Sweden Innovation Days
Lättvikt är en av möjliggörarna för ett hållbart samhälle, och i den internationella strategin för SIP LIGHTer ingår att skapa en europeisk lättviktsagenda, bland annat för att öka den europeiska finansieringen av lättviktsinnovation.
För att sprida detta budskap och bjuda in samarbetsparter till Sverige, hade LIGHTer ett Side event den 19 januari under Sweden Innovation Days.

Mötet var väldigt uppskattat för sina koncentrerade och innehållsrika delar, och i mötet deltog 36 gäster, med deltagare från Tyskland, Österrike, Frankrike, Spanien, Japan.

Presentationerna spelades in och nås på LIGHTers hemsida.
18862 chris montgomery smgTvepind4 unsplash 1200
Vi öppnar alla våra webbkurser
Vi har nu gjort alla våra kurser tillgängliga för alla att se. För några år sedan gjorde vi en digital kursserie om bland annat fogning, gjutning och 3D-printing. Kurserna är informativa och lätta att ta till sig. De ger en grundläggande förståelse för de olika momenten.

Kontakta Christian Olsson, christian.olsson@ri.se för att veta mer.
Läs mer
18282 ML Bakgrundsbild 600x320 med logga
Nya medlemmar får extra rabatt på LIGHTer International Conference
Vi vill välkomna nya medlemsföretag med en extra rabatt på LIGHTer International Conference: om ni blir medlemmar nu får ni betala medlemspris för deltagande på konferensen, och dessutom ta med ytterligare en deltagare kostnadsfritt.

Kontakta Christian Olsson christian.olsson@ri.se för mer information.
Kalendarium

6-7 apr

LIGHTer International Conference

majLIGHTer medverkar på lättviktssessionen på Hannovermässan

maj

Tysk industridelegation besöker LIGHTer

Mer information kommer löpande i nyhetsbrevet och på hemsidan. 
18819 hej och h%c3%a5
bild 640x640transp
640x640transp Sveriges förmåga att utveckla världsledande kompetens inom lättviktsteknik kommer att vara avgörande för vår industris konkurrenskraft och tillväxt inom landets styrkeområden. Därför bygger LIGHTer framtidens samarbete inom lättvikt: gränsöverskridande, fokuserat och effektivt.

Har ni några frågor eller synpunkter på nyhetsbrevet och/eller dess innehåll, tveka inte att höra av er.

Finansiärer:
Det strategiska innovationsprogrammet har fått stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 
bild  bild  bild
$$$open$$