Nyheter från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum.se
6525 1x1
bild
6525 1x1
Vilka kemikalier och varor vill du veta mer om?
Kemikalier finns överallt i vår vardag, inte bara i produkter som färg och rengöringsmedel, utan även i varor som textil och inredning. I mitten av juni arrangerade vi ett seminarium om just kemikalier i inredningsprylar som du nu kan se på webben. Vi fyller även kontinuerligt på med fler utbildningar i hur du kan fasa ut skadliga kemikalier ur olika varor. Kika på våra filmer och webbinarier, och hör av dig om du saknar information om just det som är angeläget för dig och de produkter du tillverkar eller säljer. Då kan vi sätta upp det på önskelistan, och kanske ta fram en skräddarsydd utbildning för en specifik varugrupp, typ av kemikalie eller bransch.

Trevlig sommar! / Anna Jacobs, centrumledare
bild
VIDEO
Skadliga ämnen i inredningsprylar
Hemtextil, krukor och prydnadssaker kan innehålla hälso- och miljöfarliga ämnen. Här får du lära dig vad lagen säger och ta del av hur både Ellos Group och Kid/Hemtex jobbar med utfasning av skadliga kemikalier
bild
NYHET
Långlivade kemikalier vanliga i smink
Forskare hittar spår av de miljö- och hälsofarliga kemikalierna PFAS i mer än vartannat prov av de vanligaste sminkprodukterna på marknaden.
bild
NYHET
Nike byter ut tio farliga ämnen till 2025
Det amerikanska kläd- och sportföretaget Nike har identifierat 10 prioriterade ämnen som de ska byta ut i sina produkter mot bättre alternativ till år 2025.
bild
UTBILDNING
Välj bättre alternativ till skadliga kemikalier
Substitutionscentrums kostnadsfria grundkurs i metoden Alternatives Assessment (steg 3-5 i substitutionstrappan)

När: 4 tillfällen 8/9, 15/9, 22/9, 29/9
Var: Digitalt
För vem: Alla företag/organisationer som vill börja arbeta systematiskt med substitution
Läs mer och anmäl dig här
 
bild
UTBILDNINGSFILM
Lagstiftning för kemikalier i textil - grunderna på 30 min
I den här kursen får du lära dig vilken lagstiftning som gäller för textila varor som kläder och hemtextil. Du får veta vilka kemiska ämnen och ämnesgrupper du behöver ha koll på och hur du kan arbeta med substitution av dessa tillsammans med dina underleverantörer.
bild
NYHET
EU-kommissionen: Vad är en säker kemikalie?
Hur ska man definiera vad som kan kallas för en säker kemikalie? Det undrar EU-kommissionen som nu efterfrågar input inför bearbetningen av kriterierna i SSbD (Safe and Sustainable by Design) om kemikalier och material.
bild
NYHET
”Kemikalielagarna har skyddat oss men behöver uppdateras”
EU:s kemikaliereglerande lagar REACH och CLP har skyddat medborgarna på ett bättre sätt än innan lagstiftningen var på plats, men behöver justeras ytterligare för att kunna nå målen. Det är EU:s kemikaliemyndighet ECHA:s slutsats i en ny rapport.
NYHET
Databas ökar kunskap om tillsatser i plast
Forskare vid Danmarks Tekniska Universitet har i en ny studie kartlagt kemikalier som kan förekomma i plast. Deras databas kan nu användas som underlag för framtida arbete med säker plast i en cirkulär ekonomi
bild
NYHET
Nya städrutiner minskade behovet av tillsatser i färg
Substitution innebär ju att byta ut farliga kemikalier, men ibland kan man åstadkomma samma resultat genom att istället byta ut en arbetsmetod. I en dansk studie minskade behovet av biocider i färg genom att införa bättre städrutiner i produktionen.
SOMMARLYSSNING
Vetenskapsradion om osund substitution
Sveriges Radios Vetenskapsradion tar ett grepp på området "osund substitution" i ett längre reportage från bland annat USA. Industrin där bytte ut PFOA i teflonet mot GenX - som nu misstänks vara lika farlig som sin föregångare. Vi får följa med till Cape fear-floden i USA där nya kemikalier dumpats.
bild
UTBILDNING
Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier
Välkommen på Substitutionscentrums kostnadsfria grundkurs i substitutionsarbete (steg 1-2 i substitutionstrappan)

När: 13 oktober
Var: Digitalt
För vem: Alla företag/organisationer som vill börja arbeta systematiskt med substitution
Läs mer och anmäl dig här
 
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild