|
|
|
Vi befinner oss i ett proteinskifte där nya produkter från hållbara proteinkällor utvecklas i rasande takt. Men för att lyckas med att ställa om hela vårt livsmedelssystem – från bonde till bord – behövs också ett systemskifte som möjliggör en lönsamhet för alla inblandade parter.
Jag blev nyligen intervjuad i branschtidningen Livsmedel i fokus, och fick då frågan om livsmedelsindustrin är sämre på innovation än många andra branscher. Jag svarade att innovationsviljan att förändra och gå emot mer hållbart verkligen finns inom livsmedelsindustrin men att trögheten beror på livsmedelssystemets komplexitet.
Med det menar jag t.ex. att det inte räcker med att det finns ett innovativt livsmedelsföretag som vill ta fram en produkt av en ny gröda, om det inte finns en lantbrukare som är villig att ta risken och börja odla den. Hela kedjan måste finnas med och vara beredda på att ta en del av risken. Det är där utmaningen ligger!
Vi måste därför arbeta både med praktisk och teknisk utveckling och samtidigt driva på större systemförändringar genom riskfördelning och affärsmodeller som driver innovation. Inom RISE arbetar vi i flera stora forskningssatsningar som handlar om systemomställning inom branschen. Centrumsatsningarna FINEST och MISTRA Food Futures är två stora projekt som tittar på förutsättningar för en systemomställning inom hela värdekedjan.
När det gäller utveckling av nya produkter från gröna källor för substitut för kött och fisk tittar vi mycket på den tekniska utvecklingen. Det kan handla om att fram en ny produkt som smakar bra och har bra struktur. Ett exempel på det är projektet Like:meat som du kan läsa mer om i artikeln ”Svenska växtbaserade proteiner” nedan. Kika gärna också på filmen om utveckling av alternativa proteiner!
Men omställningen till ett hållbart samhälle handlar inte bara om utveckling av nya livsmedelsprodukter för oss på RISE. Det handlar även att ta hand om restprodukter från jordbruksgrödor som kan omvandlas till en mängd olika produkter i ett bioraffinaderi, och som därmed också kan komma lantbrukare till godo. Alla delar är lika viktiga för att vi ska klara omställningen mot ett hållbart näringsliv inom jordbruk- och livsmedel.
Klara Båth, Avdelningschef Jordbruk och livsmedel
|
|
|
Fisk av tång, kött av ärtor, havre och gluten samt jäst ska bli grundstenarna för proteinet på våra tallrikar i framtiden. I tre projekt ska RISE tillsammans med industripartners utveckla framtidens vegetariska proteinkällor.
– Det handlar om att ta fram växtbaserad vardagsmat i form av baslivsmedel som kan stå för proteindelen i tallriksmodellen, berättar Sophia Wassén, på RISE. |
Läs mer |
|
|
När Polarbröd började bygga sitt nya bageri i Älvsbyn efter branden förra året hade man tre viktiga utgångspunkter – produktionen ska vara effektiv, hållbar och flexibel. Med sitt deltagande i forskningsprojektet RaSP vill Polarbröd hitta smarta metoder för att nå sina mål.
– Genom att samarbeta med forskare kan vi få hjälp med frågorna hur vi kan bygga hållbart, effektivt och flexibelt. Samtidigt bygger vi nätverk med företag som står inför liknande utmaningar och kan lära av och hjälpa varandra, säger Cindy Kite, hållbarhetschef på Polarbröd.
|
Läs mer |
|
|
RISE erbjuder tvärvetenskaplig expertis inom sjömatinom frågor som till exempel:
• Vilket beslutsstöd behövs för att utvärdera hållbarhet i sjömatsproduktion? • Hur kan jag utnyttja sidoströmmar för min skaldjursproduktion? • Genererar vissa hanteringstekniker ett högre bibehållet näringsvärde? •Vilka delar i min leverantörskedja har störst miljöpåverkan?
Läs mer |
|
|
I samband med det välkomnar vi Anna-Karin Karlsson till RISE! Hon börjar sin anställning i mars och vill ta tillvara det driv och den potential som finns inom livsmedelssektorn i norra Sverige.
– Jag vill vara med och bidra till att hela matsystemet med företag och andra aktörer inom jordbruk och livsmedel ska bli mer konkurrenskraftiga, innovativa och långsiktigt hållbara, säger Anna-Karin. |
|
|
|
RISE verksamhet för ett hållbart samhälle bedrivs vanligen i projektform i samverkan med aktörer från näringsliv, akademi och offentliga aktörer. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om projekten. Fler projekt finns på vår hemsida www.ri.se. |
|
|
|
|