Jordbruk och livsmedelsnyheter  Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Jordbruks- och livsmedelsnyheter
från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
1x1
17864 Klara Bath
1x1
Nödvändigt med både praktisk utveckling
och större systemförändringar 
Vi befinner oss i ett proteinskifte där nya produkter från hållbara proteinkällor utvecklas i rasande takt. Men för att lyckas med att ställa om hela vårt livsmedelssystem – från bonde till bord – behövs också ett systemskifte som möjliggör en lönsamhet för alla inblandade parter.

Jag blev nyligen intervjuad i branschtidningen Livsmedel i fokus, och fick då frågan om livsmedelsindustrin är sämre på innovation än många andra branscher. Jag svarade att innovationsviljan att förändra och gå emot mer hållbart verkligen finns inom livsmedelsindustrin men att trögheten beror på livsmedelssystemets komplexitet.

Med det menar jag t.ex. att det inte räcker med att det finns ett innovativt livsmedelsföretag som vill ta fram en produkt av en ny gröda, om det inte finns en lantbrukare som är villig att ta risken och börja odla den. Hela kedjan måste finnas med och vara beredda på att ta en del av risken. Det är där utmaningen ligger!

Vi måste därför arbeta både med praktisk och teknisk utveckling och samtidigt driva på större systemförändringar genom riskfördelning och affärsmodeller som driver innovation.
Inom RISE arbetar vi i flera stora forskningssatsningar som handlar om systemomställning inom branschen. Centrumsatsningarna FINEST och MISTRA Food Futures är två stora projekt som tittar på förutsättningar för en systemomställning inom hela värdekedjan.

När det gäller utveckling av nya produkter från gröna källor för substitut för kött och fisk tittar vi mycket på den tekniska utvecklingen. Det kan handla om att fram en ny produkt som smakar bra och har bra struktur. Ett exempel på det är projektet Like:meat som du kan läsa mer om i artikeln ”Svenska växtbaserade proteiner” nedan. Kika gärna också på filmen om utveckling av alternativa proteiner!

Men omställningen till ett hållbart samhälle handlar inte bara om utveckling av nya livsmedelsprodukter för oss på RISE. Det handlar även att ta hand om restprodukter från jordbruksgrödor som kan omvandlas till en mängd olika produkter i ett bioraffinaderi, och som därmed också kan komma lantbrukare till godo. Alla delar är lika viktiga för att vi ska klara omställningen mot ett hållbart näringsliv inom jordbruk- och livsmedel.

Klara Båth,
Avdelningschef Jordbruk och livsmedel
bild
Svenska växtbaserade proteiner – vår nya vardagsmat?
Fisk av tång, kött av ärtor, havre och gluten samt jäst ska bli grundstenarna för proteinet på våra tallrikar i framtiden. I tre projekt ska RISE tillsammans med industripartners utveckla framtidens vegetariska proteinkällor.

– Det handlar om att ta fram växtbaserad vardagsmat i form av baslivsmedel som kan stå för proteindelen i tallriksmodellen, berättar Sophia Wassén, på RISE.
18601 Alternative proteins film
Utveckling av alternativa proteiner
Av både klimat- och hälsoskäl måste vi öka vårt intag av proteiner från växtkällor och mer hållbara animaliska källor. I praktiken handlar det om ett proteinskifte där nya produkter från hållbara proteinkällor ska utvecklas.

RISE har bred expertis och gedigen infrastruktur som täcker hela värdekedjan för hållbart protein; från råvaruproduktion, via utvinning av protein, funktionella ingredienser och optimering till utveckling av produkter och slutligen konsumtion. Vi har möjlighet att gå från detaljerade studier i labbskala till teknisk uppskalning och prototyputveckling.

Se filmen

bild
Polarbröd bygger framtidens hållbara bageri
När Polarbröd började bygga sitt nya bageri i Älvsbyn efter branden förra året hade man tre viktiga utgångspunkter – produktionen ska vara effektiv, hållbar och flexibel. Med sitt deltagande i forskningsprojektet RaSP vill Polarbröd hitta smarta metoder för att nå sina mål.

– Genom att samarbeta med forskare kan vi få hjälp med frågorna hur vi kan bygga hållbart, effektivt och flexibelt. Samtidigt bygger vi nätverk med företag som står inför liknande utmaningar och kan lära av och hjälpa varandra, säger Cindy Kite, hållbarhetschef på Polarbröd.
bild
EXPERTIS
Sjömat – hållbar, hälsosam mat från hav och sjö
RISE erbjuder tvärvetenskaplig expertis inom sjömatinom frågor som till exempel:

• Vilket beslutsstöd behövs för att utvärdera hållbarhet i sjömatsproduktion?
• Hur kan jag utnyttja sidoströmmar för min skaldjursproduktion?
• Genererar vissa hanteringstekniker ett högre bibehållet näringsvärde?
•Vilka delar i min leverantörskedja har störst miljöpåverkan?

Läs mer
18600 Jordbruksbasserat bioraffinaderi filmsymbol
Jordbruksbaserat bioraffinaderi
I jordbruket finns förutom den råvara som produceras idag även biomassa som inte utnyttjas. Det kan vara sidoströmmar och restprodukter som uppkommer i primärproduktionen eller senare i förädlingsledet till färdig produkt. Genom att ta tillvara och bearbeta dem i ett bioraffinaderi kan de omvandlas till en mängd olika produkter. Det kan komma lantbrukaren tillgodo eller utnyttjas av industrin som en ny råvarubas.

En ökad användning av råvaror och restströmmar från jordbruket kan bidra till att begränsa klimatförändringarna men det är viktigt att de produceras och används på ett hållbart och lönsamt sätt. En central del i detta arbete är ett hållbart uttag av biomassan med bibehållen bördighet på lång sikt.

Läs mer 
bild
RISE satsar på livsmedel och hållbarhet i norra Sverige
I samband med det välkomnar vi Anna-Karin Karlsson till RISE! Hon börjar sin anställning i mars och vill ta tillvara det driv och den potential som finns inom livsmedelssektorn i norra Sverige.

– Jag vill vara med och bidra till att hela matsystemet med företag och andra aktörer inom jordbruk och livsmedel ska bli mer konkurrenskraftiga, innovativa och långsiktigt hållbara, säger Anna-Karin.
RAPPORTER OCH PUBLIKATIONER
bild Brownification on hold: What traditional analyses miss in extended surface water records
bild Svensk konsumtion av sjömat
bild Bio-CCS från biogasanläggningar
Nya projekt
RISE verksamhet för ett hållbart samhälle bedrivs vanligen i projektform i samverkan med aktörer från näringsliv, akademi och offentliga aktörer. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om projekten. Fler projekt finns på vår hemsida www.ri.se.
bild Biodiversitetsdatabas för livsmedel
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild
$$$open$$