Nyheter från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum.se
6525 1x1
bild
6525 1x1
Även inredning behöver befrias från farliga kemikalier – välkommen på frukostseminarium
Den 19 maj genomförde vi vårt största event hittills: Befria möblerna, där 200 deltagare fick ta del av kunskaper, inspiration och framtidsspaningar. Från diskussionerna och kommentarerna efteråt ser vi att ämnet är angeläget. Branschen står inför stora utmaningar, bland annat vad gäller transparens i leverantörskedjan och övergången till cirkulära materialflöden. I juni fortsätter vi på temat med ett frukostseminarium om oönskade kemikalier i inredningsartiklar. Här får du bland annat höra representanter från Ellos och KID/Hemtex berätta om sitt arbete med kemikaliefrågorna. Väl mött!

Anna Jacobs, centrumledare
substitutionscentrum@ri.se
bild
NYHET
Nästa steg mot PFAS-fri köksutrustning
23 svenska företag samlades för fortsatt diskussion om utmaningar och möjliga lösningar för att nå en PFAS-fri köksutrustning. 
bild
GUIDE
Stödmaterial för kartläggning av en varas innehåll
Första steget mot att fasa ut skadliga kemikalier i varor, är att ta reda på vilka kemikalier de innehåller. I vårt stödmaterial finns mallar för kontakt med underleverantörer och mallar för riskbedömning av produkt och leverantör.
bild
NYHET
Studie förklarar hur Bisfenol F i plast kan ge lägre IQ
Pojkar som utsätts för ämnet bisfenol F under fosterstadiet kan utveckla lägre intelligens. Forskare på Uppsala och Karlstad universitet har upptäckt att ämnet, som ingår i vissa plaster, kan framkalla förändringar i en gen som är viktig för neurologisk utveckling.
bild
GUIDE
Många okända PFAS i snabbmatsförpackningar
När matförpackningar från flera europeiska länder analyserades, stack Danmarks resultat ut, med lägre förekomst av PFAS än de andra länderna. Det visar att lagstiftning som ställer krav på PFAS-fritt ger resultat.
NYHET
Sverige blir nyckelspelare i EU:s kemikaliearbete
Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist har nyligen blivit invald i den Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA:s styrelse. Enligt honom händer det mer nu i kemikaliefrågan än vad det gjort på 10-15 år, och som kommande ordförandeland i EU ska Sverige se till att takten hålls uppe. 
bild
UTBILDNINGSFILM
Viktigt att veta om material i kontakt med livsmedel
Tillverkar eller säljer du produkter som är i kontakt med mat? Se vår kortkurs på webben och lär dig mer om kontaktmaterial och hur du ser till att dina varor är säkra och uppfyller lagkraven.
bild
NYHET
E-handel utanför EU följer sällan kemikalieregler
När du handlar från webbbutiker med bas utanför EU, är risken större att du får hem varor som innehåller farliga kemikalier. Mer än häften av de varor som undersöktes av Kemikalieinspektionen innehöll farliga eller förbjudna ämnen.
bild
NYHET
Kemikalieinnehåll näst viktigaste hållbarhetsfrågan
Kemikaliefrågan är prioriterad av konsumenter. Det framgår i Svensk Handels årliga hållbarhetsundersökning.
bild
UTBILDNING
Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier
Välkommen på Substitutionscentrums kostnadsfria grundkurs i substitutionsarbete (steg 1-2 i substitutionstrappan)

När: 3 juni
Var: Digitalt
För vem: Alla företag/organisationer som vill börja arbeta systematiskt med substitution
Läs mer och anmäl dig här
 
bild
EVENT
Skadliga kemikalier i inredningsartiklar
Hemtextil, förvaring och inredningsdetaljer kan innehålla hälso- och miljöfarliga ämnen. Forum för kemikaliesmart handel bjuder in till ett frukostseminarium där du får vägledning och inspiration till hur ditt företag kan fasa ut oönskade kemikalier i era inredningsartiklar. Hör också Ellos och KID/Hemtex berätta hur de arbetar med kemikaliefrågan.

När: 16 juni, kl 8.30-10
Var: Digitalt
Läs mer och anmäl dig här
 
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild