Jordbruk och livsmedelsnyheter  Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Jordbruks- och livsmedelsnyheter
från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
1x1 17864 Klara Bath
1x1
Forskning och samverkan avgörande för omställning av livsmedelssystemet
Det är ingen tvekan om att det både krävs stora samhällsförändringar och stora omställningar i produktion och konsumtion för att nå de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. För att komma vidare och påskynda omställningen pågår många initiativ – lokalt, nationellt och globalt.

I september hölls det globala FN-toppmötet Food Systems Summit 2021 med syfte att få världens länder att närma sig förverkligande av de 17 målen i Agenda 2030. Här i Sverige pågår just nu bl.a. centrumsatsningen FINEST och MISTRA Food Futures – i vilka vi på RISE har drivande roller – som båda är omfattande tvärvetenskapliga projektet som på olika sätt angriper frågan kring en hållbar omställning av livsmedelssystem

Gemensamt för dessa initiativ är att man via olika forskningsbaserade state of the art-projekt försöker hjälpa olika intressenter med lösningsorienterad kunskap för att praktiskt möjliggöra en omställning av det mycket komplexa livsmedelssystemet.

Själv kom jag just hem ifrån Livsmedelsdagarna i Tylösand där samverkan och delad risk gick som en röd tråd genom hela programmet. Att vi måste hitta sätt att dela på risker och vinster mellan aktörerna inom livsmedelsystemet, är det som alla nu ser som en självklar framgångsfaktor för att ställa om till det mer hållbara system som klimatet kräver.

Eller som Johan Kuylenstierna (talare under dagarna och bl.a. ordförande i klimatpolitiska rådet) sa ”det är inte klimatet som behöver räddas, det är inte klimatet som kommer lägga sig ner och dö, [...] att rädda klimatet är att skapa förutsättningar för framtida affärer.”

Vi på RISE tycker naturligtvis att det är oerhört spännande och utmanande att få delta i så otroligt många projekt och idéer på denna omställningsresa. Några av dessa kan du läsa mer om nedan!

Klara Båth,
Avdelningschef Jordbruk och livsmedel
bild
PROJEKT
Tvärvetenskap – nyckeln till ett hållbart livsmedelssystem?
Hur ska vi kunna ställa om till ett hållbart livsmedelssystem i Sverige? Vilka hinder och möjligheter finns på vägen mot målet om hur ska det rent pratiktiskt gå till?
Läs mer här
 
bild
PROJEKT
Förarlös traktor med batteribytesrobot
En autonom batteridriven traktor kör till en flyttbar batteribytesrobot när batteriet börjar ta slut. Efter att ha fått ett nytt fulladdat batteri återvänder den sedan ut på åkern. Det låter som science fiction men är ett möjligt scenario inom en snar framtid.
Läs mer här
 
bild
RISE kommer att kunna erbjuda fler tjänster inom analyser
av inaktivering och prevention av virus.
EXPERTIS
Virusbekämpning sträcker sig långt bortom pandemin
Virusbekämpning handlar inte bara om pandemiberedskap utan också om preventivt arbete mot alla sjukdomsframkallande virus som inverkar på folkhälsa och ekonomi. Enbart Norovirus, som ger upphov till vinterkräksjukan beräknas kosta 65 miljarder dollar.

– Det saknas kapacitet för att möta industrins behov av laborativt arbete med virusinaktivering. Dessutom är data för inaktivering av många virus ofullständiga, säger Erik Nygren, forskare på RISE.
bild
EVENT
Svenska närings-plattformens årliga möte & workshop
29/10: Seminarie med framtidsspaning och praktiska omställningsexempel.
30/11: Workshop om livsmedels-sektorns roll i den cirkulära VA-omställningen.
Läs mer här
 
bild
EVENT
Lärnätverk för en vattenbesparande industri
Två halvdagar om lösningar för vattenbesparande produktion.
9/11: Vattensnål rengöring
10/11: Återanvändning av vatten
Läs mer här
 
NY RAPPORT
Låg kostnad för bio-CCS från biogas
En ny forskningsrapport från RISE slår fast att koldioxid från biogas kan vara ett kostnadseffektivt koncept för negativa utsläpp genom bio-CCS. I rapporten presenteras två teknikkedjor för produktion av LCO2 med goda förutsättningar att implementeras både i befintliga och nya anläggningar.

För biogasproducenter skulle den nya värdekedjan innebära goda affärsmöjligheter där koldioxid ses som en värdefull produkt och som kompletterar intäkter från produktion av biometan. Därtill sker en förbättring av anläggningens totala metanemissioner vilket ytterligare ger mervärden.
RAPPORT
RISE medförfattare till rapport som lyfts på FN toppmöte
Att kunna mäta förluster och följa upp i hela kedjan är ett stort steg för att förstå hur vi ska kunna göra insatser som verkligen minskar matsvinnet och ökar resurseffektiviteten i livsmedelskedjan.

RISE är en av de organisationer som bidragit till Jordbruksverkets rapport kring metoder för att mäta förluster i primärproduktionen och i början av livsmedelskedjan som lyftes på toppmötet FN Food System Summit i september.

Arbetet leddes av jordbruksverket i samverkan med SLU, RISE Naturvårdsverket, SCB , Livsmedelsverket och i dialog med branschorganisationerna.
FLER RAPPORTER OCH PUBLIKATIONER
bild Identifying barriers to decreasing meat consumption and increasing acceptance of meat substitutes among Swedish
bild The climate impact of excess food intake - An avoidable environmental burden
Nya projekt
RISE verksamhet för ett hållbart samhälle bedrivs vanligen i projektform i samverkan med aktörer från näringsliv, akademi och offentliga aktörer. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om projekten. Fler projekt finns på vår hemsida www.ri.se.
bild Metodik för studier av virus och virucida effekter
bild Algers roll i ett hållbart livsmedelssystem - miljö och nutrition
bild Kunskapssammanställning om äggmassa som fiskfoder ingrediens i Sverige
bild Vallbaserade produkter för enkelmagade djur – ett steg mot kommersialisering
bild Ökat utnyttjande av vall i foder till grisar
PRESSMEDDDELANDEN
Här ser du våra senaste pressmeddelanden inom jordbruk och livmedel. Fler pressmeddelande finner du på ri.se.
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild
$$$open$$