Nyheter från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum.se
6525 1x1
bild
6525 1x1
Substitutionscentrum är 1 av 100 åtgärder i regeringens handlingsplan för cirkulär ekonomi
I januari presenterade regeringen sin handlingsplan för cirkulär ekonomi och där finns vi med. Regeringen beskriver att skadliga ämnen är ett hinder för den cirkulära ekonomin och en fara för hälsa och miljö. Substitutionscentrums roll är att vägleda och driva på företagens arbete med att byta ut miljö- eller hälsoskadliga kemikalier mot bättre alternativ.

Vi tar vår uppgift på största allvar och Substitutionscentrum står redo att vägleda ännu fler företag under 2021. Välkommen att ta del av våra utbildningar, seminiarum, tips och guider på vår webb. Och hör av dig med dina frågor!

Anna Jacobs, centrumledare

PS. Kom ihåg att valla PFAS-fritt på sportlovet! Läs mer om kommande förbud av fluorvalla och hur RISE-projektet POPFREE Ski Goes Global bidrog till den utvecklingen.
bild
GODA EXEMPEL
Clas Ohlson: Svårt att fasa ut flamskydd ur elektronik
2045 ska Clas Ohlson vara helt klimatneutrala. En utmaning är balansgången mellan kemikalie-substitution och att produkten ska hålla över tid. Det är två aspekter på miljövänlighet som inom elektronik behöver vägas mot varandra.
bild
TIPS & RÅD
Här får du hjälp med rapportering till SCIP
Från januari 2021 gäller att många företag ska rapportera kemikalieinnehåll i sina varor till SCIP-databasen. Här reder vi ut de vanligaste frågorna om rapportering till SCIP och tipsar om konsulter som kan hjälpa dig.
NYHET
PFAS kopplas till missfall i ny svensk studie
Sedan tidigare är det känt att exponering för PFAS-kemikalier kan kopplas till havandeskapsförgiftning. Nu visar SELMA-studien att PFOA kan kopplas till tidiga missfall.
bild
NYHET
Svanen inför striktare miljökrav för möbler 
De aktörer som vill Svanenmärka sina möbler och inredningsartiklar måste nu leva upp till ännu högre miljökrav. Fokus i de nya kraven ligger på att främja den cirkulära ekonomin och minska möbelns klimatavtryck.
NYHET
Två nya ämnen på EUs kandidatförteckning
EU har nyligen uppdaterat sin kandidatförteckning över särskilt farliga ämnen med två nya ämnen som nu ska fasas ut och substitueras mot bättre alternativ.
bild
NYHET
24% av testade sportartiklar innehåller SVHC-ämnen
Sveriges konsumenter har tillsammans med organisationer från 12 andra länder analyserat sport- och fritidsartiklar för innehåll av särskilt farliga ämnen, så kallade SVHC-ämnen.
NYHET
Dålig märkning av biocidbehandlade produkter i Sverige
Om en produkt är behandlad med bekämpningsmedel ska konsumenten informeras. Det här gäller till exempel sportkläder som behandlats med biocider för att förhindra dålig lukt. En granskning visar att hälften av de biocidbehandlade varorna i svenska butiker saknade rätt märkning.
bild
NYHET
Nytt dricksvattendirektiv reglerar PFAS och bisfenol A
I EU:s nya dricksvattendirektiv finns gränsvärden och krav på att bland annat PFAS och bisfenol A ska kontrolleras. Sverige har två år på sig att föra in direktivet i svensk lagstiftning.
bild
EVENT
Forum för kemikaliesmart handel
Välkommen på ett digitalt frukostseminarium med tema elektronik – lagstiftning och utvärdering av kemikalieskatten.

När: 11 mars
För vem: Handeln, t ex inköpare, butiks-, miljö- och kvalitetsansvarig.
Läs mer och anmäl dig här
 
bild
UTBILDNING
Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier
Välkommen på Substitutionscentrums kostnadsfria grundkurs i substitutionsarbete (steg 1-2 i substitutionstrappan)

När: 18 mars
Var: Digitalt
För vem: Alla företag/organisationer som vill börja arbeta systematiskt med substitution
Läs mer och anmäl dig här
 
bild
EVENT
PFAS i nonstick-beläggningar – en risk för människa och miljö?
Välkommen på ett digitalt event om PFAS i stekpannor, våffeljärn och andra hushållsprodukter med nonstickbeläggning, arrangerat av Substitutionscentrum, POPFREE och Cervera.

När: 25 mars
För vem: Inköpare och hållbarhetsansvariga hos leverantörer, återförsäljare och producenter av köksutrustning med nonstick
Läs mer och anmäl dig här
 
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild