Kära läsare, Jag är så glad för mottagandet av vårt nyhetsbrev och den feedback vi får som kan hjälpa oss göra det än mer läsvärt och användbart. I detta nyhetsbrev sätter vi fokus på klimatet. Vi på RISE märker tydligt av en ökad efterfrågan på kunskap om matsystemets klimatpåverkan. För att möta den lanserade vi under våren Klimatskalan som ett hjälpmedel att förstå måltiders klimatavtryck. Samtidigt söker vi hela tiden ny kunskap, till exempel som i studien om klimatpåverkan i kosten kopplat till kön och ålder. RISE klimatdatabas för livsmedel har funnits på den svenska marknaden i över fem år och används av allt fler aktörer i livsmedelssektorn som verktyg för att minska klimatavtrycket i recept, menyer, sortiment och livsmedelsinköp. Ett av de senaste exemplen är Linas matkasse som infört klimatberäknade recept. Inom kort kommer även en klimatdatabas för den norska marknaden som vi utvecklar tillsammans med NORSUS, Norsk institut för hållbarhetsforskning. Mer om detta i kommande nyhetsbrev. Jag hoppas att du finner läsningen nedan intressant och önskar dig en riktigt skön sommar med många goda och klimatsmarta måltider! Klara Båth, Avdelningschef Jordbruk och livsmedel |
|
RISE har tagit fram en klimatskala för att underlätta förståelsen för vad som är en klimatsmart måltid. Förhoppningen är att användningen av klimatskalan ska öka samsynen bland livsmedelsaktörer kring kommunikation om klimatvänligare måltidsalternativ och därmed även göra det lättare för konsumenten att välja klimatsmart. |
Läs mer här |
|
|
Grunden för klimatavtrycken i RISE klimatdatabas för livsmedel är livscykelanalyser av mer än 750 livsmedel, representativa för svensk livsmedelskonsumtion. Klimatdatabasen leasas av RISE och uppdateras årligen i en ny version.
|
Läs mer här |
|
|
En studie nyligen publicerad i Journal of Cleaner Production har forskare från RISE och Karolinska institutet undersökt kostens klimatpåverkan i en medelålders och äldre svensk befolkning. Studien baseras på självrapporterat kostintag bland 50 000 kvinnor och män från två befolkningsgrupper som kombinerats med klimatdata för cirka 600 representativa livsmedel på den svenska marknaden. |
Läs mer här
|
|
|
Mervärdet av sensorik och konsumentvetenskap stod på agendan när branschexperter och forskare möttes under två dagar i maj. Fast beslutna att göra evenemanget inte bara digitalt utan också interaktivt och socialt lyckades arrangörerna till och med inkludera provsmakningar on-line i programmet. |
Läs mer här |
|
|
Lär dig insiktsdriven innovation och bli en produktutvecklare i världsklass. Utbildningen ger dig kunskaper om innovationsprocesser och förståelse för olika delmoment och behov kring produktutveckling. Utbildningen hålls 28-29 september. |
Läs mer här |
|
|
|
RISE står tillsammans med Chalmers och AMPERE Europe som värdar för AMPERE 2021 - det största evenemanget i Europa tillägnad vetenskapliga och industriella tillämpningar av mikrovågs- och radiofrekventa kraftsystem. Konferensen hålls digitalt 13-16 september. |
Läs mer här |
|
|
Region Västerbotten går med i FINEST för att bygga upp kunskap och en plattform för att skapa en innovativ och långsiktigt hållbar industriell utveckling, med skogsbär från Västerbotten som råvara. Regionala utvecklingsnämnden beviljar RISE 1 200 000 kr. |
Läs mer om projektet här |
|
|
Följande utlysningar har vi på RISE identifierat som särskilt intressanta och vill gärna dela informationen med våra kunder och partners. För mer information, kontakta våra forsknings- och affärsutvecklare Charlotte Eklund-Jonsson och Ulf Sonesson. |
- Vatten-resurseffektiv hantering samt Framtidens proteingrödor till livsmedel (Stiftelsen JTI, årlig utlysning)
- Förberedelseprojekt inför internationell ansökan inom hälsa 2021 (Vinnova)
- Leda och organisera för digital transformation, steg 1 (Vinnova)
- Rörlighet för innovation, lärande och kunskapsutbyte 2021 (Vinnova)
- Cirkulär och klimatneutral industri - Från teori till praktik 2021 (Vinnova)
|
|
|
|