Nyheter från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum.se
6525 1x1
bild
6525 1x1
Tack för ert stora engagemang under 2020!
Det har varit ett händelserikt år, med en pandemi som fått oss att ställa om och genomföra större delen av vår verksamhet digitalt. Det har varit intensivt arbete med att ta fram utbildningsfilmer för webben och distanskurser i substitution och Alternatives Assessment, bland mycket annat.

Men vilket fint gensvar vi fått! Antalet deltagare på utbildningar och event har varit fler än vi vågat drömma om. Jag vill därför passa på att tacka alla er som regelbundet besöker vår webbplats, uppskattar vårt nyhetsbrev och tillsammans med oss engagerar er i substitutionsfrågan. För precis som miljö- och klimatminister Isabella Lövin sa i sitt avslutningstal på Forum för Giftfri miljö - vi måste ställa om till en giftfri cirkulär ekonomi, och det jobbet måste vi göra tillsammans. Vi kan alla ställa krav på kemikalieinnehållet i de varor vi köper, krav som kan påskynda produktutveckling, innovation och substitution.

Vi på Substitutionscentrum ser fram emot ännu ett händelserikt år, ett år då vi hoppas kunna träffas igen och fortsätta arbetet tillsammans mot en mer hållbar framtid.

God jul och gott nytt år!
Anna Jacobs, centrumledare
bild
UTBILDNINGSFILM
Kemikalier i elektriska varor – så säger lagstiftningen
Innehåller din produkt ett batteri? Då är det en elektronisk vara! I den här kursen får du lära dig vilken lagstiftning som gäller för elektronik och vilka kemiska ämnen du ska undvika i dina varor. Vi går bl a igenom RoHS, REACH och POP-förordningen.
bild
WEBBINARIUM
PTFE – nödvändigt eller framtida förbud?
PTFE är en PFAS-kemikalie som finns i många olika produkter som cykelkedjeoljor, kosmetika och stekpannor. I ett webbianrium belyser vi problematiken med PTFE ur ett livscykel-perspektiv och berättar om PFAS-fria initiativ.
NYHET
Kemikaliesmarta material i förskolor ger bäst effekt
Stockholm stad och IVL har undersökt hur hälsoskadliga kemikalier i förskolan kan minska genom olika åtgärder. Resultatet visar att det lönar sig att ställa krav på byggmaterial. 
bild
NYHET
Nya regler för kemikalier i varor, kläder och leksaker
Varje år införs en rad nya regler och förbud för kemikalieinnehåll i varor. Här är några viktiga nyheter 2021 för dig som tillverkar, levererar eller handlar med textilier, leksaker och andra varor. 
NYHET
Goda resultat från baltiskt pilotprojekt för substitution
Life/ Fit for REACH är ett baltiskt projekt där över 70 företag motiverats och stöttats i arbetet med substitution av farliga kemikalier. Projektet är ett av de mest framgångsrika på substitution inom EU. Nu delar projektet med sig av hur de arbetat, i både filmat material och i en lättillgänglig rapport.
bild
NYHET
Databas för kemikalier i matkontaktmaterial
Tillverkar eller säljer du varor som kommer i kontakt med livsmedel? Då kan du använd Food Packaging Forums databas över kemikalier som tillsätts medvetet i kontaktmaterial, för att ta reda på om dina varor innehåller skadliga ämnen. 
NYHET
Så har EU-medlemskap påverkat Sveriges kemikaliekontroll
Sverige, EU-medlemskapet och kontrollen av farliga kemikalier heter en rapport från Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps. Ta del av rapporten och en paneldiskussion i ämnen.
bild
UTBILDNING
Välj bättre alternativ till skadliga kemikalier
Substitutionscentrums kostnadsfria grundkurs i metoden Alternatives Assessment (steg 3-5 i substitutionstrappan)

När: 4 tillfällen, 10/2, 24/2, 10/3 och 24/3
Var: Digitalt
För vem: Producerande företag, men även hållbarhetsansvariga och inköpare av varor, som vill jobba aktivt med substitution
Läs mer och anmäl dig här
 
bild
UTBILDNING
Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier
Välkommen på Substitutionscentrums kostnadsfria grundkurs i substitutionsarbete (steg 1-2 i substitutionstrappan)

När: 18 mars
Var: Digitalt
För vem: Alla företag/organisationer som vill börja arbeta systematiskt med substitution
Läs mer och anmäl dig här
 
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild