Jordbruks- och livsmedelsnyheter 2023:2 Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11354 rise logo rgb neg
Jordbruks- och livsmedelsnyheter
från RISE Research Institutes of Sweden
6525 1x1
bild
6525 1x1
bild

NNR2023 - En angelägenhet för hela matsystemet

Lagom till att hjärnan börjar ställa in sig på noveller i hängmattan lanserades så den nya versionen av de nordiska näringsrekommendationerna (NNR2023) den 20 juni. En stor händelse, med tanke på att förra gången var 2012. Novellerna får nog ligga till sig ett tag till. 

I stora drag pekar NNR2023 mot mer växtbaserade livsmedel med betoning på frukt, bär, grönsaker, fullkorn och baljväxter, mer fisk och mindre rött och processat kött. En nyhet är att NNR2023 inte bara anger en riktning utan också preciserar ett antal mer konkreta livsmedelsbaserade kostråd, där både hälsa och miljö vägts in. Ett arbete som NNR2023 låter sig inte enkelt göras och sällan finns entydiga svar på komplexa frågor. Under slutspurten har både positiva och kritiska röster gjort sig hörda. En dynamisk diskussion kring avvägningar och potentiella målkonflikter är relevant när ny mark bryts.

Ett par saker kan dock vara bra att ha i tanken, för att landa rätt i NNR2023. För det första, de kvantitativa livsmedelsbaserade råden utgår från olika livsmedelsgruppers hälsoeffekter och deras bidrag till viktiga näringsämnen. Miljömässiga aspekter har därefter vägts in, som kompletterande vägledning. För det andra, NNR2023 handlar om vad vi bör äta, inte om vilken mat som ska produceras specifikt i Sverige. Det nationella matsystemet inkluderar såväl lokal konsumtion, som export och import. Samma mängd och typ av mat som konsumeras i Sverige kan ha olika miljömässig påverkan, beroende på var och hur den är producerad. NNR2023 utgör en generell vetenskaplig grund för de nationella myndigheterna att arbeta vidare från

Livsmedelsverket kommer nu se över de svenska kostråden, med hänsyn tagen till nationella förhållanden och vår försörjningsförmåga. Om och hur de svenska kostråden kommer att justeras vet vi nästa år. Men låt oss inte rulla tummarna till dess. Kunskapsluckor behöver fyllas och rekommendationer behöver omsättas till konkret förflyttning. NNR2023 är en angelägenhet för hela matsystemet – ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Hos RISE finns en bredd av kompetenser som behövs för att ta nästa steg. Nu önskar vi er alla en härlig sommar, men sen kavlar vi gärna upp ärmarna tillsammans med er!

Susanne Bryngelsson, fil dr, projektledare, Jordbruk och livsmedel

Vill du veta mer? Här är en länk till rapporten och länk till ett webbinarium som Livsmedelsverket håller den 25 september.

23997 Landskap
FRAMTIDENS MAT
Vi behöver en livsmedelsstrategi som utvecklar matsystemet
I ett nytt blogginlägg på RISE hemsida skriver Klara Båth, avdelningschef på Jordbruk och livsmedel, om vad vi på RISE är övertygade om behövs för ett förbättrat, stärkt och moderniserat matsystem som fungerar och är hållbart, även när det svänger i omvärlden.
Läs mer
24109 EU jordbruksministrar bes%c3%b6ker RISE i Uppsala
MINISTERBESÖK
EU:s jordbruksministrar besökte RISE i Uppsala
Nyligen samlades EU:s jordbruksministrar i Sverige för ett möte om jordbruks- och skogsnäringens potential att bidra till en hållbar utveckling och tillväxt inom bioekonomin. Under besöket visade landsbygdsminister Peter Kullgren upp RISE verksamhet I Uppsala.

Testbädden i Uppsala fokuserar på digitalisering, automatisering och elektrifiering av jordbruket. Testbädden och RISE är del i EUs satsning agrifoodTEF som är ett stort projekt för att utveckla test- och experimentanläggningar för AI och robotik inom jordbruk.

- Jag ville visa RISE arbete med innovationer inom eldrivna jordbruksmaskiner och andra innovativa lösningar. Detta är verktyg som kan hjälpa oss i övergången till ett mer hållbart och fossilfritt matsystem, sa landsbygdsminister Peter Kullgren som gjorde sitt första besök på anläggningen i april.
Läs mer
bild
PROJEKT
FINEST gör praktisk nytta av pågående forskning

FINEST är ett nationellt centrum som ska leda till innovationer för en miljömässigt-, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelssektor. Detta görs genom samhällsvetenskaplig och teknisk forskning, i aktiv samverkan med aktörer från näringslivet.

FINEST fokuserar initialt på att utveckla tre vitt skilda värdekedjor: Svenska skogsbär, Protein från baljväxter och Experimentell framställning av livsmedel. Populärvetenskapliga sammanfattningar av forskningsresultat publiceras löpande för att aktörer inom branschen ska få möjlighet att på ett enkelt sätt ta del av den forskning som pågår.

FINEST består av tre akademiska partners; RISE, Chalmers tekniska högskola och Uppsala universitet och idag medverkar sexton partners från den svenska livsmedelsindustrin samt flera regioner. För den som är intresserad av livsmedel, hållbarhet och innovation finns en FINEST-grupp på LinkedIn.
Läs mer
 
bild
PROJEKT
Äldres hälsa bättre med attraktivare måltider och fallträning
Undersökning bland äldre visar att näringsrik mat, styrketräning och fallteknik förbättrar såväl balans och rörlighet som allmänt hälsotillstånd och förebygger åldersskörhet. 3D-printad mat gör måltiden mer attraktiv för personer med sväljproblem och bidrar till ökad livskvalitet.
bild
PROJEKT
CircHive: Ger företag verktyg att rapportera biodiversitetspåverkan
Läs mer
 
bild
PROJEKT
Informationsaktiviteter för ökad djurvälfärd i lantbruket
Projektets syfte är att sammanställa befintlig forskning och information inom djurvälfärd. Genom riktade kommunikationsaktiviteter ska projektet även förmedla särskilt viktiga delar ur materialet till yrkesverksamma inom djurhållning. Målet är att tillgängliggöra och sprida kunskap för att öka djurvälfärden i Sverige.
24110 RISE Klimatskalor
EXPERTIS
Intresse för RISE klimatskalor
RISE har inför sommaren lanserat RISE klimatskalor för livsmedel. Klimatskalorna har tagits fram för att ge vägledning kring vad som är låg respektive hög klimatpåverkan inom en grupp av livsmedel med liknande funktion. Klimatskalorna kan underlätta den stegvisa omställningen till en mer klimatsmart livsmedelskonsumtion.
Läs mer
Nordic Food Industry
EVENT
Borgeby Fältdagar 2023

RISE är en av utställarna och vi hälsar dig välkommen att träffa våra experter och för att ta del av våra lösningar för att nå ett lönsamt och hållbart jordbruk.

När: 28-29 juni

Läs mer
 
bild
INVIGNING
Invigning av nytt transmissions-elektronmikroskop
Mikroskopet är utrustat med en exceptionell högkänslig lågdoskamera vilket ger nya möjligheter att avbilda exempelvis livsmedel och mjuka material. Under dagen  invigningen bjuds du på lunch, föreläsningar och demonstration av det nya mikroskopet.

När: 22 augusti
Nordic Food Industry
KONFERENS
Nordic Wild Berry Conference

Konferensen arrangeras som en del av Nordic Wildberry Week i Umeå. Under två dagar får du en djupare inblick i allt från nuläge och framtid för skogsbärsbranschen i Norden till utmaningar inom social hållbarhet och exempel på innovationer.

När: 7-8 september

Läs mer
 
bild
WORKSHOP
Food for Thought – Hur går vi från forskning till impact?

Framtidens mat på RISE bjuder in dig som besöker Livsmedelsdagarna 2023 till en inspirerande föreläsning ”Food for Thought – Hur går vi från forskning till impact?”.

Föreläsningens fokus är Matsystemet, Marken, Vattnet, Staden och Konsumenten. I varje inslag ingår en kort en kort workshop där alla deltagare bjuds in att diskutera frågeställningen: Hur går vi från forskning till impact?

När: 20 september
bild
UTBILDNING
Livsmedelsmikrobiologi - Teori och praktik

Kursen ger grundläggande kunskaper om de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang.

När: 5-7 september 2023
Läs mer
 
bild
SEMINARIE
Våga dela data!
Kostnadsfri seminarieserie om datadelning
Att datadelning är ett hett ämne råder det ingen tvekan om. Inte minst inom jordbruks- och livsmedelskedjan. I september har du chans att delta i en kostnadsfri seminarieserie i fyra delar som ger dig ökad insikt i allt från säkerhets- och lagkrav till affärsaspekten av att dela data.

Seminarierna, som sker digitalt via Teams, bjuder på olika relevanta ämnen där experter delar med sig av sina kunskaper och du kan även få chans att ställa just din fråga.

Save the dates:

Del 1: Lär känna dina data, 7 september
Del 2: Datadelning i juridiken, 11 september
Del 3: Dela rätt data, 21 september
Del 4: Affären datadelning, 28 september

Anmälan öppnar i augusti.
bild
UTBILDNING
Introduktion till sensorik
Kursen ger en grundläggande förståelse för sensoriska metoder och analyser. Den ges på engelska under två halvdagar och är webbaserad. Kursen innehåller praktiska övningar och ett kit med prover sänds till deltagarna innan kursstart.

När: 11-12 oktober
Läs mer
 
Publikationer
NÄTVERK
bild Nätverket Hälsotrend
bild Nätverket Digitaliserat jordbruk
bild AgriHub Sweden
bild Nätverket Mat och miljö
bild Nätverket Konsumentkontakt
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild
unknown link