|
Lagom till att hjärnan börjar ställa in sig på noveller i hängmattan lanserades så den nya versionen av de nordiska näringsrekommendationerna (NNR2023) den 20 juni. En stor händelse, med tanke på att förra gången var 2012. Novellerna får nog ligga till sig ett tag till.
I stora drag pekar NNR2023 mot mer växtbaserade livsmedel med betoning på frukt, bär, grönsaker, fullkorn och baljväxter, mer fisk och mindre rött och processat kött. En nyhet är att NNR2023 inte bara anger en riktning utan också preciserar ett antal mer konkreta livsmedelsbaserade kostråd, där både hälsa och miljö vägts in. Ett arbete som NNR2023 låter sig inte enkelt göras och sällan finns entydiga svar på komplexa frågor. Under slutspurten har både positiva och kritiska röster gjort sig hörda. En dynamisk diskussion kring avvägningar och potentiella målkonflikter är relevant när ny mark bryts.
Ett par saker kan dock vara bra att ha i tanken, för att landa rätt i NNR2023. För det första, de kvantitativa livsmedelsbaserade råden utgår från olika livsmedelsgruppers hälsoeffekter och deras bidrag till viktiga näringsämnen. Miljömässiga aspekter har därefter vägts in, som kompletterande vägledning. För det andra, NNR2023 handlar om vad vi bör äta, inte om vilken mat som ska produceras specifikt i Sverige. Det nationella matsystemet inkluderar såväl lokal konsumtion, som export och import. Samma mängd och typ av mat som konsumeras i Sverige kan ha olika miljömässig påverkan, beroende på var och hur den är producerad. NNR2023 utgör en generell vetenskaplig grund för de nationella myndigheterna att arbeta vidare från
Livsmedelsverket kommer nu se över de svenska kostråden, med hänsyn tagen till nationella förhållanden och vår försörjningsförmåga. Om och hur de svenska kostråden kommer att justeras vet vi nästa år. Men låt oss inte rulla tummarna till dess. Kunskapsluckor behöver fyllas och rekommendationer behöver omsättas till konkret förflyttning. NNR2023 är en angelägenhet för hela matsystemet – ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Hos RISE finns en bredd av kompetenser som behövs för att ta nästa steg. Nu önskar vi er alla en härlig sommar, men sen kavlar vi gärna upp ärmarna tillsammans med er!
Susanne Bryngelsson, fil dr, projektledare, Jordbruk och livsmedel
Vill du veta mer? Här är en länk till rapporten och länk till ett webbinarium som Livsmedelsverket håller den 25 september.
|
|
|
|
I ett nytt blogginlägg på RISE hemsida skriver Klara Båth, avdelningschef på Jordbruk och livsmedel, om vad vi på RISE är övertygade om behövs för ett förbättrat, stärkt och moderniserat matsystem som fungerar och är hållbart, även när det svänger i omvärlden. |
|
|
|
Nyligen samlades EU:s jordbruksministrar i Sverige för ett möte om jordbruks- och skogsnäringens potential att bidra till en hållbar utveckling och tillväxt inom bioekonomin. Under besöket visade landsbygdsminister Peter Kullgren upp RISE verksamhet I Uppsala.
Testbädden i Uppsala fokuserar på digitalisering, automatisering och elektrifiering av jordbruket. Testbädden och RISE är del i EUs satsning agrifoodTEF som är ett stort projekt för att utveckla test- och experimentanläggningar för AI och robotik inom jordbruk.
- Jag ville visa RISE arbete med innovationer inom eldrivna jordbruksmaskiner och andra innovativa lösningar. Detta är verktyg som kan hjälpa oss i övergången till ett mer hållbart och fossilfritt matsystem, sa landsbygdsminister Peter Kullgren som gjorde sitt första besök på anläggningen i april. |
|
|
|
FINEST är ett nationellt centrum som ska leda till innovationer för en miljömässigt-, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelssektor. Detta görs genom samhällsvetenskaplig och teknisk forskning, i aktiv samverkan med aktörer från näringslivet.
FINEST fokuserar initialt på att utveckla tre vitt skilda värdekedjor: Svenska skogsbär, Protein från baljväxter och Experimentell framställning av livsmedel. Populärvetenskapliga sammanfattningar av forskningsresultat publiceras löpande för att aktörer inom branschen ska få möjlighet att på ett enkelt sätt ta del av den forskning som pågår.
FINEST består av tre akademiska partners; RISE, Chalmers tekniska högskola och Uppsala universitet och idag medverkar sexton partners från den svenska livsmedelsindustrin samt flera regioner. För den som är intresserad av livsmedel, hållbarhet och innovation finns en FINEST-grupp på LinkedIn. |
Läs mer |
|
|
Undersökning bland äldre visar att näringsrik mat, styrketräning och fallteknik förbättrar såväl balans och rörlighet som allmänt hälsotillstånd och förebygger åldersskörhet. 3D-printad mat gör måltiden mer attraktiv för personer med sväljproblem och bidrar till ökad livskvalitet. |
Läs mer |
|
|
Projektets syfte är att sammanställa befintlig forskning och information inom djurvälfärd. Genom riktade kommunikationsaktiviteter ska projektet även förmedla särskilt viktiga delar ur materialet till yrkesverksamma inom djurhållning. Målet är att tillgängliggöra och sprida kunskap för att öka djurvälfärden i Sverige. |
Läs mer |
|
|
|
RISE har inför sommaren lanserat RISE klimatskalor för livsmedel. Klimatskalorna har tagits fram för att ge vägledning kring vad som är låg respektive hög klimatpåverkan inom en grupp av livsmedel med liknande funktion. Klimatskalorna kan underlätta den stegvisa omställningen till en mer klimatsmart livsmedelskonsumtion. |
|
|
|
RISE är en av utställarna och vi hälsar dig välkommen att träffa våra experter och för att ta del av våra lösningar för att nå ett lönsamt och hållbart jordbruk.
När: 28-29 juni
|
Läs mer |
|
|
Mikroskopet är utrustat med en exceptionell högkänslig lågdoskamera vilket ger nya möjligheter att avbilda exempelvis livsmedel och mjuka material. Under dagen invigningen bjuds du på lunch, föreläsningar och demonstration av det nya mikroskopet.
När: 22 augusti |
Anmäl dig här |
|
|
|
Konferensen arrangeras som en del av Nordic Wildberry Week i Umeå. Under två dagar får du en djupare inblick i allt från nuläge och framtid för skogsbärsbranschen i Norden till utmaningar inom social hållbarhet och exempel på innovationer.
När: 7-8 september
|
Läs mer |
|
|
Framtidens mat på RISE bjuder in dig som besöker Livsmedelsdagarna 2023 till en inspirerande föreläsning ”Food for Thought – Hur går vi från forskning till impact?”.
Föreläsningens fokus är Matsystemet, Marken, Vattnet, Staden och Konsumenten. I varje inslag ingår en kort en kort workshop där alla deltagare bjuds in att diskutera frågeställningen: Hur går vi från forskning till impact?
När: 20 september |
Läs mer |
|
|
|
Kursen ger grundläggande kunskaper om de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang.
När: 5-7 september 2023 |
Läs mer |
|
|
Att datadelning är ett hett ämne råder det ingen tvekan om. Inte minst inom jordbruks- och livsmedelskedjan. I september har du chans att delta i en kostnadsfri seminarieserie i fyra delar som ger dig ökad insikt i allt från säkerhets- och lagkrav till affärsaspekten av att dela data.
Seminarierna, som sker digitalt via Teams, bjuder på olika relevanta ämnen där experter delar med sig av sina kunskaper och du kan även få chans att ställa just din fråga.
Save the dates:
Del 1: Lär känna dina data, 7 september Del 2: Datadelning i juridiken, 11 september Del 3: Dela rätt data, 21 september Del 4: Affären datadelning, 28 september
Anmälan öppnar i augusti. |
Läs mer |
|
|
|
Kursen ger en grundläggande förståelse för sensoriska metoder och analyser. Den ges på engelska under två halvdagar och är webbaserad. Kursen innehåller praktiska övningar och ett kit med prover sänds till deltagarna innan kursstart.
När: 11-12 oktober |
Läs mer |
|
|
|
- Rönnqvist, M., Frisk, M., Flisberg, P., Casimir, J., Engström, J., Hansson, E. and Kihlstedt, A. (2023), Collaboration and optimization in farmland exchanges. Intl. Trans. in Op. Res., 30: 1591-1616.
- Sasha D. Hafner, Kristina Mjöfors, STM: A software tool for predicting daily temperature in stored animal slurry, SoftwareX, Volume 22, 2023, 101354
|
|
|
|