Nyheter från Substitutionscentrum – vi vägleder kemisk substitution Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum.se
6525 1x1
bild
6525 1x1
Stolt över Sverige som drivit igenom PFAS-förbud
I fredags kom nyheten att EU har beslutat att förbjuda 200 PFAS-ämnen, efter ett initiativ från Sverige och Tyskland. Denna gång handlar det om PFAS-ämnen som sällan används, men det är ändå ett glädjande besked som visar att Sveriges arbete i kemikaliefrågor bidrar till att göra skillnad. Vi på Substitutionscentrum ser fram emot att fortsätta bidra genom att stödja företag och offentlig verksamhet i arbetet med att fasa ut skadliga ämnen. Under hösten planerar vi ett flertal spännande event och matnyttiga utbildningar. Hoppas vi får se er där! / Anna Jacobs, centrumledare
bild
NYHET
Framgångsrikt substitutionsarbete i Stockholm får pris
I Stockholm har både staden och regionen under flera års tid haft ett systematiskt substitutionsarbete. Flera projekt har genomförts under åren vilket har skapat en stor insikt och förbättring i verksamheterna – ett arbete som nu belönats med ett internationellt pris.
NYHET
Nya rön om hur PFAS sprids i luften
Ny forskning från SU visar att vissa PFAS-kemikalier kan spridas från havet till luften, skriver tidningen Extrakt. Upptäckten kan vara en delförklaring till att spridningen av dessa icke- eller svårnedbrytbara ämnen är så snabb att PFAS idag hittas långt från de platser där de produceras eller används.
bild
NYHET
200 PFAS-ämnen stoppas – förslag om att förbjuda samtliga
EU förbjuder 200 PFAS-ämnen efter ett svensk-tyskt initiativ. Kemikalieinspektionen beskriver det som en stor framgång och menar att på sikt bör samtliga PFAS-ämnen förbjudas.
bild
NYHET
”Det finns inga försvarbara skäl till att använda PTFE i cykelsmörjmedel”

I helgen går Vätternrundan av stapeln. Inför ett lopp av den distansen är det viktigt att smörja in cykelkedjan ordentligt. Dock innehåller många smörjmedel det persistenta ämnet PTFE, ofta helt i onödan. Här berättar Lisa Skedung, forskare på RISE och Jacques Holtzhausen, kemiingengör på cykelsmörjmedelstillverkaren Squirt varför du bör använda ett cykelsmörjmedel utan PTFE
bild
UTBILDNING
Välj bättre alternativ till skadliga kemikalier
Substitutionscentrums kostnadsfria grundkurs i metoden Alternatives Assessment (steg 3-5 i substitutionstrappan)

När: 4 tillfällen 8/9, 15/9, 22/9, 29/9
Var: Digitalt
För vem: Alla företag/organisationer som vill börja arbeta systematiskt med substitution
Läs mer och anmäl dig här
 
NYHET
8 nya farliga kemikalier på kandidatförteckningen
EU:s kandidatförteckning över särskilt farliga ämnen har uppdaterats med åtta nya ämnen och ämnesgrupper som återfinns i konsumentprodukter som till exempel kosmetika, doftartiklar, gummi och textilier. En del används också vid tillverkning av plast, som lösningsmedel eller som flamskyddsmedel.
bild
FORUM FÖR KEMIKALIESMART HANDEL
Tema sport och fritidsartiklar
Plast och gummiartiklar inom sport och fritid kan innehålla hälso- och miljöfarliga kemikalier, som på olika sätt kan utgöra en risk för människors hälsa och vår miljö. Välkommen på ett frukostseminarium som ger dig vägledning och inspiration kring hur ditt företag kan arbeta för att fasa ut oönskade kemikalier i era produkter.

När: 28 september
Var: Teams
Läs mer och anmäl dig här
 
bild
NYHET
Positiv lista för hårvårdsprodukter
Organisationen Grön salong arbetar för att få bort de mest skadliga ämnena i hårvårdsprodukter. De arbetar bland annat fram listor på både dåliga och bättre produkter som frisörer och skönhetssalonger som ansluter sig lovar att använda sig av.
bild
NYHET
Hälsoskadliga ämnen identifierade i rengöringsprodukter
Vilseledande marknadsföring, obefintlig varningstext och dåligt tvättresultat. Det är några av upptäckterna som gjordes i ett större samarbetsprojekt mellan nordiska konsumentorganisationer där 166 hushållskemikalier undersökts.
bild
NYHET
Utfasningen av freoner minskar växthuseffekten
Det globala arbetet med att fasa ut freoner, som bland annat fanns i kylskåp, beskrivs ofta som en framgångssaga för det internationella miljöarbetet. Nu visar ny forskning att det dessutom har inneburit en framgång för klimatet. Den uteblivna klimateffekten från freoner har besparat planeten på en uppvärmning på hela 2,5 grader, skriver Extrakt.
bild
NYHET
Återvinningsbranschen föreslår kvotplikt för återvunnet
Branschorganisationen Återvinningsindustrierna lobbar på svenska myndigheter inför det svenska ordförandeskapet i EU, om hur de anser att EU:s kemikalielagstiftning bör förändras. Kvotplikt och ny klassning av återvunnet material är två av förslagen för att kunna gynna en cirkulär ekonomi, skriver Aktuell Hållbarhet.
bild
UTBILDNING
Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier
Välkommen på Substitutionscentrums kostnadsfria grundkurs i substitutionsarbete (steg 1-2 i substitutionstrappan)

När: 13 oktober
Var: Digitalt
För vem: Alla företag/organisationer som vill börja arbeta systematiskt med substitution
Läs mer och anmäl dig här
 
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild
unknown link