Håll dig uppdaterad om vad som händer inom den maritima branschen
Webbversion
3515 smtf logo
23093 brevhuvud svart 2023 text
Verksamhetsansvarig har ordet:
Året börjar lida mot sitt slut...
... och vi vill gärna ge en kort sammanfattning om verksamheten. Först konstaterar vi att antalet medlemmar sakta men säkert ökar och vi är nu väldigt nära att vara 100 medlemsföretag i SMTF, riktigt kul!

Om vi zoomar ut och tittar på händelseutvecklingen i världen så går vi in i osäkrare tider bland annat på grund av de konflikter och krig som pågår. Ett resultat av detta är att Sverige ansökt om medlemskap i NATO vilket vid ett medlemskap öppnar en till del ny marknad för svenska företag, något som vi på SMTF bevakar för att se hur våra medlemmar kan nyttja.
 
Under året har vi arrangerat workshops och frukostmöten på olika teman så som elektrifiering, kallt klimat, autonoma system och cyber security. Vi har också tillsammans med medlemsföretag, arrangerat gemensam monter på Donsö Ship Meet, deltagit på mässan Kunskap och Framtid för att visa ungdomar på hur spännande den marintekniska branschen är.

 
På temat synliggöra branschen, har vi också varit i riksdagen och presenterat och diskuterat den marintekniska branschens relevans för Sverige. Enligt vår undersökning Facts and Figures har den marintekniska branschen ökat antalet anställda med 3 % jämfört med 2019 och har en nettoomsättning på 45,6 miljarder kronor, inte illa!

 
Under året har vi arrangerat pubkvällar som har varit uppskattade och är ett enkelt sätt att nätverka, något som vi kommer att fortsätta med under 2024 och göra på fler platser i Sverige.

 
Medlemsföretag har under året deltagit i ett flertal utvecklingsprojekt. Projekten presenteras bland annat löpande i våra nyhetsbrev som kommer ut varannan månad.


Med detta vill jag önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År, utan er medlemmar har SMTF ingen legitimitet, så tack för detta år! Jag avslutar som i riksdagen: Svensk Marinteknik är av nationellt intresse!


/SMTF teamet genom Andreas 


Med vänlig hälsning 

22259 MicrosoftTeams image (13) 
Andreas Bach
Verksamhetsansvarig SMTF
andreas.bach@ri.se
SMTF omvärldsbevakning
25676 maritime insight banner
Christopher Pålsson, maritime-Insight:
”För att nå våra klimatmål måste vi börja fokusera på rätt saker”
Vad är det som händer i vår omvärld och hur påverkar detta vår bransch på kort och lång sikt? I vår intervjuserie Uppdrag Marinteknik möter SMTF företag, myndigheter och organisationer som alla ger sin bild på vad som händer i vår omvärld.

I vår trettioandra del får vi möta Christopher PålssonMaritime-insight, ett konsultföretag som arbetar med att analysera vår omvärld och det som sker för att hjälpa företag och organisationer i maritima omställningsfrågor.

Läs intervjun
1x1 25641 63c6c3f379054
1x1
Bevakning:
COP28
Den 30 november till den 12 december hålls COP28, det 28:e FN-toppmötet om klimatet i Dubai. 

Exakt vad som kommer ut ur årets COP28 återstår att se, men en nyhet som berör vårt maritima område har synts i media. 
Här kan vi läsa att de verkställande direktörerna för de ledande globala rederierna har utfärdat en gemensam deklaration vid mötet som kräver ett slutdatum för enbart fossildrivna nybyggen. De uppmanar också Internationella sjöfartsorganisationen (IMO), att skapa regleringsvillkor för att påskynda övergången till gröna bränslen.

Läs nyheten via onlinetidningen Tankers operators

SMTF medlemspresentation
1x1 25546 Visumfoto kina
1x1

SMTF ny medlem:
BWTS Marine Trading
Idag har SMTF glädjen att presentera sin nya medlem BWTS Marine Trading och dess VD Peter Eriksson

BWTS som är en förkortning för Ballast Water Treatment System, är ett nystartat företag som startades upp i januari 2023. Dess VD Peter Eriksson har dock en lång karriär bakom sig inom området vattenrening för både marint och landsidan och jobbar nu som agent för ett antal agenturer och hans kunder finns främst bland rederier i Sverige, Danmark, Finland och Polen. 
Förutom att Peter säljer ballastsystem till rederier förser eftermarknaden med förbrukningsdelar och arrangerar med service när så behövs.
Läs mer om BWTS
SMTF - Kommande temaaktiviteter
25632 agenda small

Ett nytt år med ett fullspäckat program!

SMTF är i full gång med att sätta samman programmet för våren 2024! Vi har lyssnat på er medlemmar och andra som deltagit i våra aktiviteter och inom kort kommer ett mer detaljerat program finnas klart. Några smakprov vill vi dock ge er alla redan nu.

Högt på önskelistan återfinns möjligheter till affärer genom nätverkande! Det vill vi bidra till och kommer att ordna träff där marinteknik möter sina kunder under våren och även fortsätta med det lite lättare formatet pubkvällar, där vi enkelt träffas över en öl och lite tilltugg för att lyssna till våra medlemsföretag och kunder.

Framåt sommaren har vi också ambitionen att förena nytta med nöje ombord på ett större fartyg. En kombination av konferens, studiebesök, massor med hälsosam havsluft och trevligt mingel står på menyn.

Vad som också kan leda till nya affärer är vårt nya projekt INGOs som syftar till göra affärer med internationella icke-statliga organisationer, och här kickar vi igång med en studieresa till Genève i februari. Du kan fortfarande anmäla ditt intresse.

Vi kommer även att arrangera två projektutvecklingsworkshops där vi samlar industrin kring utmaningar med en förhoppning att detta leder till viktiga och intressanta utvecklingsprojekt.

Våra digitala frukostmöten har varit populära och välbesökta så vi fortsätter under våren med aktuella ämnen och preliminärt t.ex. om kompetensförsörjning, cirkulära affärsmodeller och NATO-affärer. I fysisk form träffas vi i ett lite längre arrangemang under temat Civil beredskap - näringslivets roll och perspektiv.

Naturligtvis finns också Studiebesök i vår plan framåt.

Stort tack för all input! Tycker du att vi har missat något? Hör av dig och var med och forma vårens program! Vill du var med och stödja marinteknisk utveckling och konkurrenskraft genom ett medlemskap hälsar vi dig hjärtlig välkommen!


/SMTF Teamet
25630 NB Huvud

New EU project:
Improve your skills winning tenders via international NGOs. Join the INGOs project!

In 2023, the INGO project began, a collaboration between Sweden, Finland, Estonia and Latvia. The aim is to, together with companies in the region, successfully get through the tender processes and win tenders that are via International non-governmental organisations, so-called INGOs.


SMTF and RISE now wish to get in touch with SMEs, up to 250 employees, who are interested in this type of procurement. Our role will be of a supportive and coaching nature and we will also arrange trips to different bodies to learn more, understand the procurement processes, familiarize ourselves with various innovation programs and form consortia to seek larger assignments together. On November 30, SMTF/RISE held its first awareness event about what it means to work with NGOs. Listen afterwards and contact the working group on our national website.
For more information and registration
25629 copenhagen

Mässa:
Scandinavian Maritime Fair 
- the Maritime Hub in Scandinavia 

Datum: 14-15 May, 2024
Plats: 
Copenhagen 


SMTF sitter numera med i advisory board för Scandinavian Maritime Fair och vill informera sina medlemmar om möjligheten att ställa ut på mässan i vår. Mer information finns via länken nedan.
Mer information
Forskning och innovation
1x1 25628 BEskuren stakeholders
1x1
Nytt projekt:
C2B2 vill omdefiniera aktörers roller i den blå ekonomin

I det Mistrafinansierade projektet C2B2 har ett stort antal aktörer från forskning och industri gått samman för att skapa framtidens förvaltningsmodeller för havet. I projektet vill man utveckla sociala styrningsmodeller som "ger naturen en röst".

Är du nyfiken på att vara med och skapa framtidens förvaltningsmodeller för havet? Har du data och/eller sensorer för att samla in data att bidra med? Hör gärna av dig till Jessica Hjerpe Olausson för att diskutera hur ni skulle kunna bli involverade.


Läs mer om C2B2
Övrig information och summeringar
25689 Sargasso innovationsplattform
25648 lindholmen science park entre1 20feb2019 640x640transp
25646 406888441 860306012237325 1339803213493948481 n 640x640transp
25647 1700493577816
Summering, SARGASSO Innovation Day: 
Öppen innovation, är det något för mig?

Den 15 november hölls årets SARGASSO Innovation Day på Banos Mission Arena, Lindholmen Göteborg. Temat för dagen var öppen innovation och vi fick lyssna till personer med stor erfarenhet av ämnet.

Först ut var Andreas Bach från RISE som pratade om SARGASSO – det digitala verktyget för öppen innovation och hur man som företag kan nyttja detta. Han använde metaforen "ett maritimt Tinder", vilket väl förklarar verktygets funktion: Att matcha ihop en idé, innovation eller projekt med rätt kompetens.

Efter detta fick vi en energiinjektion av Mike Hattrick från Volvo, som pratade om öppen innovation och vilken roll en organisations kultur spelar in när det handlar om innovation. Ethan Faghani från Cetasol delade med sig av sina erfarenheter från att använda SARGASSOs innovationsplattform och Tobias Husberg från CStrider berättade om sin långa erfarenhet från olika innovationsprojekt genom åren. 
 
Är du nyfiken på hur SARGASSO skulle kunna användas i din verksamhet? Tveka inte att kontakta Andreas Bach eller Ulrika Ek som ingår i teamet.
25649 1700824283576 640x640transp
25650 1700824282170 640x640transp
25651 1700824285875
Summering mässa: 
Kunskap & Framtid 2023 lockade både elever och företagare till vår monter.

Ja, att kompetensförsörjning är ett mycket hett ämne hos våra maritima företag råder det ingen tvekan om. Det var således inget problem för SMTF att få uppbackning av medlemsföretag och utbildningsanordnare i montern och vi tycker deras insats var fantastisk. 

Mässan besöks främst av ungdomar som går sista året på gymnasiet och många av dem är osäkra på vad nästa steg i livet är. Området marinteknik är också ett blankt blad för de flesta. Så visst gjorde vi nytta dessa dagar och förhoppningsvis lyckades vi så ett och annat frö kring denna fantastiska karriärsarena.

Har du förslag på hur vi skulle kunna jobba vidare med maritim kompetensförsörjning? Hör gärna av dig till SMTF.
1x1 25656 1698221972626
1x1
Summering frukostmöte:
Svensk marinteknik presenteras i Sveriges riskdag.

Sjöfart och marinteknik är beroende av varandra och ett nationellt intresse!

Den 25 oktober presenterade SMTF statistik om den Marintekniska branschen i Sveriges riksdag. Läs SMTFs Facts & figures här. Presentationen gjordes tillsammans med Anders Hermansson från Svensk Sjöfart vilket gav åhörarna en bra bild av storleken, vikten och synergierna av de två branscherna. Läs Svensk Sjöfarts nya rapport  ”Svensk Sjöfart: nyckeltal 2021–2022”.


Anders Larsson från Oresund Drydocks AB talade om vikten av svensk varvsindustri och Per Tunell Wallenius Soya Group visade på nya innovativa lösningar för hållbar fartygsdrift. Efter presentationerna följde en frågestund och diskussion ledd av Camilla Aberg Linder.

Tack för inbjudan och ett trevligt möte Johanna Rantsi och Mattias Ottosson från riksdagens maritima nätverk.

1x1 25657 korea small
1x1
Information:
RISE inleder forskningssamarbete med Sydkorea

Representanter för fyra sydkoreanska forskningsorganisationer och forskningsfinansiärer har idag tecknat ett samarbetsavtal med RISE. Detta så kallade Memorandum of Understanding (”MOU”) är en övergripande avsiktsförklaring om att samarbeta inom olika områden, här främst när det gäller det maritima området samt batteri- och halvledarforskning.


Sveriges mångåriga tradition av tekniskt kunnande inom både varvs- och fordonsindustrin, i kombination med omfattande forskning på bland annat miljöanpassning av den globala sjöfarten, är av betydande intresse för Sydkorea som är en av världens främsta varvsnationer.

Läs mer
25642 Linkedin antal
Följ oss här >>
Kalender
14-15 maj, 2024 Scandinavian Maritime Fair 
23055 mailbox
SMTF Idélåda
Har du någon idé kring innehåll eller ämnen att lyfta i vårt nyhetsbrev eller vill du kanske synas själv? Kanske har du någon idé kring temaaktiviteter vi kan ordna? Tveka inte, hör av dig till oss!

Kontakta SMTF
Ta del av alla nyheter - besök SMTF.se
731 twitter 732 in 733 fb 730 youtube
RISE Research Institutes of Sweden www.ri.se
unknown link